Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice

10 iulie 2012

Asociatia „Suflet pentru Oameni” a inaugurat pe 5 iulie 2012, in judetul Dambovita, la Racovita „Centrul rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice”, singurul centru de acest fel din Regiunea Sud Muntenia, prin care isi propune imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor sociale din judetul Dambovita pentru asigurarea unui acces egal al cetatenilor la astfel de servicii.

Centrul a fost creat printr-un proiect finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul de interventie 3.2. "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale" , implementat in perioada 10 noiembrie 2010 - 09 iulie 2012.

Prin acest proiect se doreste cresterea accesului la servicii socio - medicale de calitate prin infiintarea unui nou serviciu social rezidential adaptat nevoilor speciale de ingrijire ale unei categorii sociale puternic defavorizate pentru o perioada de 15 ani.

Grupul tinta al proiectului este constituit din 24 de persoane varstnice, dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate, cu deteriorare importanta care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative, iar beneficiarii indirecti sunt:

  • membrii familiilor persoanelor varstnice dependente,
  • sistemul serviciilor sociale,
  • comunitatile locale,
  • 21 de persoane cu diverse calificari angajati pentru furnizarea adecvata de servicii medico – sociale catre grupul tinta.

Centrul este dotat corespunzator cu aparatura si instrumente medicale ce vor contribui la acordarea unor servicii de calitate. Mai mult, in scopul diminuarii consumului energetic, cladirea este prevazuta cu panouri solare pentru incalzirea apei menajere si de asemenea, cu un generator care asigura functionarea echipamentelor alimentate electrice in caz de intrerupere a energiei electrice.

Valoarea totala a proiectului: 3.202.545,16 lei
Valoarea totala eligibila: 2.322.258,87 lei

Cheltuielile eligibile au fost suportate astfel:
  • 85% valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala,
  • 13% valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national
  • 2% co-finantarea eligibila a Beneficiarului.

Informatii suplimentare privind proiectul se pot obtine de la: doamna Mihaiela Stanciu, Director executiv al Asociatiei ”Suflet pentru Oameni”, telefon 0725 895 956, e-mail mstanciu72@yahoo.com.

PARTENERI: