Invatamant la distanta pentru intreprinzatorii laponi

Suedia

Regiunea lapona din nordul Suediei avea o rata somajului ridicata la inceputul anilor 2000, iar dezvoltarea afacerilor era redusa, ceea ce determina tinerii si mai ales femeile sa paraseasca zona in cautarea unui loc de munca in partea de sud a Suediei sau pe coasta. Prin urmare, nevoia de dezvoltare a unei piete de munca diversificate era deosebit de mare.

Consecinta a fost crearea unui parteneriat intre agentiile de ocupare a fortei de munca din 6 comunitati locale si ALMI Företagspartner, o organizatie de stat pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Acest nou centru oferea instruire si calificare tinerilor intreprinzatori cu idei de afaceri. Pe perioada instruirii, tinerii beneficiau si de un ajutor financiar, pentru a-si sustine familiile pana in momentul angajarii.

Proiectul vizeaza dezvoltarea de intreprinderi mici prin intermediul invatamantului la distanta. La curs au participat aproximativ 300 de tineri - dintre care 40% au fost femei - cu idei de afaceri din toate domeniile. Cursul s-a desfasurat pe perioada a 10 saptamani, determinand participantii sa-si analizeze in profunzime proiectele proprii si sa gaseasca un mod de implementare. La mai putin de un an dupa finalizarea cursului, mai mult de o treime dintre participanti si-au infiintat propria afacere.

Scopul invatamantului la distanta este sa minimizeze costurile de deplasare, astfel incat participantii sa poata studia acasa. Studentilor li se ofera materiale tiparite, care prezinta conceptele privind conducerea unei afaceri, dar si studii de caz si teste pe care studentii trebuie sa le rezolve pe cont propriu. Participantii pot telefona sau trimite e-mail-uri tutorelui daca intampina greutati, acest serviciu fiind gratuit. Cu toate ca studentii trebuie sa suporte costurile de cercetare a pietei, realizarea de chestionare etc, acestea sunt relativ mici, ceea ce face ca si cursul sa fie disponibil unui numar mare de persoane.

Cursul a dus la mentinerea in regiune a tinerilor, oferindu-le aptitudinile necesare pentru transformarea vechilor intreprinderi si infiintarea altora noi.


Cost Total: 44 milioane coroane suedeze
Contributia UE:  49 %

Contact
:
         Lindstrom Gunnar
         Ambulerande Nyföretagarcentrum
         Tel.: +46-90-100777
         Suedia
         E-Mail: gunnar.lindstrom@almi.se


PARTENERI: