Regatul sticlei devine un regat mai verde

Suedia

Provincia Smaland, din sudul Suediei, se mandreste cu traditia de a fi gazda catorva dintre cele mai faimoase nume din randul prelucrarii cristalului si a sticlei, Kosta Boda si Orrefors fiind doua exemple. Constituind o parte din mostenirea culturala a Suediei, acesti mesteri au decis sa-si uneasca fortele si sa formeze o asociatie a mesterilor numita “Regatul sticlei”. Astfel, prelucrarea sticlei in Smaland a facut un pas inainte.

Tinand cont de renumele regiunii, ne-am putea imagina ca nu mai sunt multe de invatat despre confectionarea sticlei , si in special a sticlei semi-transparente. Nu e asa, deoarece produsele semi-transparente (platouri, boluri, cani si alte accesorii si decoratii de bucatarie) sunt deseori decorate folosind gravura sau tehnici de eroziune cu nisip si chimicale (floruri, cloruri, etc.) care pot fi foarte daunatoare mediului inconjurator.Spre marea dezamagire a mesterilor din zona, nu exista nici o solutie acceptabila din punct de vedere economic. Fiindu-le amenintata insusi existenta lor, ei au fost nevoiti sa gaseasca urgent un nou proces care sa nu fie daunator mediului inconjurator.

Prin adaugarea unei noi etape in procesul de productie, s-a stabilit ca se poate ajunge la acelasi rezultat fara a face uz de chimicale. Dar trebuia gasita reteta salvatoare.

In 2002 a luat astfel nastere proiectul “decorarea sticlei in multi-etape”, cofinantat de Uniunea Europeana sub programul Objective 2 si implementat impreuna cu Glafo, Institutul Suedez de Cercetare a Sticlei.

Dupa testarea a circa 60 formule, proiectul a gasit o solutie eficienta pe care mesterii o aplica la scara industriala.

Proiectul, care nu ar fi fost realizabil fara cooperarea continua dintre Universitatea din Växjö, intreprinzatori si autoritatile locale, a fost un succes pentru ca si-a atins scopul, acela de a inventa un nou proces de productie pentru prelucrarea sticlei semi-transparente care sa protejeze si mediul inconjurator. Rezultatele sunt momentan subiectul unei publicatii de stiinta care va prezenta inovatia in Europa, spre folosinta.
E de asemenea interesant de observat ca nazuinta pentru a gasi o solutie acestei probleme a oferit sansa de a dobandi cunostinte despre mediul fizic in legatura cu fenomenele optice. Aceasta va duce cu siguranta la noi cunostinte in domeniul fizicii.


Proiectul: "Multiphase glass decoration"

Total cost: 249 392 EUR
EU contribution: 99 107 EUR

Contact: Växjö Universitet
Jonsson, Bo
S-351 95, Växjö
Sverige
Tel.: +46470767064 Fax: +4647040063
E-Mail: bo.jonson@vxu.se


PARTENERI: