Inovatie si dezvoltare prin fibra optica

Suedia


Co-finantat din fonduri structurale, proiectul care vizeaza dezvoltarea regiunii Hudiksvall din Suedia isi propune stimularea activitatilor care implica tehnologia avansata, competitivitatea regiunii crescand mai ales in ceea ce priveste tehnologiile care utilizeaza fibra optica.

Dezvoltarea pe termen lung a transferului electronic de date si a comunicatiilor se datoreaza aplicatilor care utilizeaza fibra optica. Fibra optica este una din tehnologiile de varf din domeniul telecomunicatiilor si prezinta un potential semnificativ de dezvoltare in viitor, capacitatea de transmisie prin fibra optica fiind de cateva mii de ori mai mare decat cea a altor forme de transmisie.

Cercetarea si dezvoltarea in domeniul transmisiunilor prin fibra optica solicita o forta de munca motivata si inalt calificata, precum si echipamente sofisticate. Hudiksvall este una dintre regiunile cele mai competitive din acest punct de vedere, multe companii din domeniul componentelor si cablurilor din fibra optica stabilindu-si unitatile de productie in aceasta zona. printre acestea se numara Acreo FiberLab, un laborator de varf ce produce fibra optica din nordul Europei si Ericsson Network Technologies, un lider pe piata de fibra optica si unul dintre producatorii mondiali de cabluri.

Prin finantare europeana, Hudiksvall isi propune exploatarea intregului sau potential in vederea dezvoltarii arealului tehnologic Fibre Optic Valley. Acest areal va constitui un motor de dezvoltare a infrastructurii de comunicatii, dar si un centru de cercetare si educatie in privinta fibrei optice. Printreobiectivele proiectului se numara infiintarea unui laborator de testare si realizarea unei conexiuni prin fibra optica intre acesta si centrul national de testare din Kista, avand o viteza de transmisie de 40 GBps.

Reteaua va fi capabila sa transmita o diversitate de informatii si servicii: video-conferinte, televiziune prin internet si telefonie, aplicatii medicale la distanta, invatamant la distanta. Proiectul vizeaza si crearea unui sistem de cercetare si educatie in scopul stimularii activitatilor inovatoare si dezvoltarii de noi produse si servicii. De asemenea, s-a propus folosirea laboratorului de testare pentru a gasi noi produse si servicii care vor duce la crearea de noi afaceri in regiune.


Contributia UE: EUR 3 278 535

Contact:

Ingmar Höglund
Acreo FiberLab
Box 1053
S-824 12 , Hudiksvall
Suedia
Tel.: +46 650 55 66 00-02
E-Mail: ingmar.hoglund@acreo.se
Web: www.acreo.se
 


PARTENERI: