Nascut din cenusa: Campusul Arvika

Suedia

In anii '90, economia provinciei Varmland din Suedia era dominata de industria grea, fiind caractetizata in acelasi timp de un nivel de educatie inferior mediei nationale. In anul 1997, compania Swedish Match si-a inchis fabrica din Arvika, un oras din Varmland, rezultatul fiind disponibilizarea 1 1200 de muncitori, iar alti 26 500 fiind grav afectati.

In luna decembrie a anului 1997, cladirea vechii fabrici din Avrika a fost demolata, terenul fiind utilizat pentru construirea unui centru industrial si de cunoastere. Acesta a constituit fundamentul Campusului Industrial Arvika, al carui obiectiv este cresterea numarului de intreprinderi active in alte sectoare decat cel al industriei grea. Proiectul isi propune infiintarea unui centru de afaceri, unui centru de calificare si formularea unui program de dezvoltare a intreprinderilor.

Centrul de afaceri include un incubator de afaceri pentru intreprinderile mici, oferindu-le spatii  pentru birouri si servicii de asistenta. In cadrul centrului a fost construit si un hotel, dotat cu birouri si sala de conferinta si a fost constituita o retea de telecomunicatii care sa permita ocupantilor sa beneficieze de propria linie de telefonie interna, de mesagerie electronica si de un server.

Centrul de afaceri vizeaza si stimularea utilizarii de echipamente moderne de comunicare pentru calificarea si formarea la distanta, iar colaborarea cu diferite colegii si universitati din Suedia permite accesul la servicii de formare si instruire de calitate superioara. Resursele de informare ofera intreprinderilor din regiune posibilitatea sa beneficieze de servicii de suport tehnic sau dezvoltare a competentelor.

Programul de dezvoltare a afacerilor ofera sprijin pentru IMM-uri in vederea finantarii, comercializarii si restructurarii. Au fost create retele de intreprinderi si s-au pus bazele unei colaborari cu agentia locala de ocupare a fortei de munca sub sloganul "Incepe propria afacere!". De asemenea, s-au organizat expozitii cu diferite teme stiintifice, dar si videoconferinte, seminarii si targuri comerciale.

Proiectul a inregistrat rezultate semnificative:

  • 45 de intreprinderi nou-infiintate
  • crearea a 250 de noi locuri de munca
  • mentinerea a 140 de locuri de munca
  • 400 de persoane au beneficiat de formarea la distanta
  • 120 de persoane au finalizat programul de pregatire destinat directorilor de intreprinderi.

Pentru a-si atinge obiectivele, Campusul Arvika colaboreaza cu institutii educationale, diversi consultanti si mai multe intreprinderi de servicii.Cost total: EUR 6 780 000
Contributia UE: 1 813 000

Contact:

Mikael Engstig
PO Box 913
S-671 29, Arvika
Suedia
Tel.: +46 570 749 292 Fax: +46 570 749 203
E-Mail: mikael.engstig@aanc.se
Web: http://www.aanc.se


PARTENERI: