Centrele tehnologice indică drumul reusitei. Inovand in Tara Bascilor

Spania

Societatea Irizar, constructoare de autocare de lux, se afla in criză. Pentru directorul Koldo Saratxaga se ridicau multe probleme. Schimbarea directiei de dezvoltare s-a realizat printr-o stransa legatura cu Ikerland, unul din centrele tehnologice create de guvernul basc. Eforturile au permis modernizarea modelelor operationale ale intreprinderii si punerea in aplicare de noi metode pentru a personaliza vehiculele oferite clientilor. Irizar si-a triplat vanzarile si si-a inzecit exporturile incepand din 1991. Astazi este prima intreprindere constructoare de autocare din Spania si una din primele trei din Europa.

Acest tip de cooperare corespunde exact scopurilor guvernului basc atunci cand lansa in 1992 proiectul Centros Tutelados in vederea realizarii unei retele tehnologice, promovarii crearii si cresterii de locuri de munca. Guvernul basc s-a implicat in a ajuta intreprinderile sa fie la curent cu cele mai recente produse ale cercetarii. Bilantul este impresionant: s-au creat 7 centre tehnologice si mai mult de 850 de locuri de munca permanente. Majoritatea recrutilor sunt tineri, 36% dintre aceştia fiind femei.

Pentru a incepe să funcţioneze, centrele tehnologice au trebuit să înţeleagă domenile care vor permite industriei locale sa se dezvolte, spre exemplu tehnologia informatiei sau mediul.
Centrele s-au axat apoi pe aceste sectoare si au facut un inventar al ultimelor tehnici dezvoltate in intreaga lume. Apoi au trecut la stadiul de punere in practica: de exemplu fabricarea de componente pentru industria de masini, de aparate menajere sau echipamente aeronautice.

La sfarsit, suma cunostintelor a constituit un profit pentru industria din Ţara Bascilor.
Prin intermediul unor proiecte derulate, cunoştinţeţe asimilate au fost puse in practica în intreprinderi pentru a le ajuta sa prospere in vederea producerii de noi produse. Formarea a jucat un rol important: cadrele si tehnicienii au participat la seminarii si la zile de informare, au asistat la demonstratii si expozitii.In plus, tehnicienii si cercetatorii cu un grad mare de calificare – 700 la acea zi – s-au format timp de 2 ani in aceste centre. Numai dupa formare si-au inceput activitatea in micile intreprinderi sau verificand aplicarea corespunzatoare a obiectivelor cercetarii.

Guvernul Comnunitatii autonome a Tarii Bastilor a asigurat demararea proiectului. Centrele tehnologice au muncit pana in prezent cu 450 de IMM-uri pe diverse proiecte de cercetare. Au organizat deasemenea 79 de cicluri de formare pentru mai mult de 1400 de persoane venite din aproximativ 900 de intreprinderi ale regiunii.

Unul din specificurile acestui proiect complex este că centrele tehnologice nu s-au multumit numai cu ajutorul dat industriei, ele dezvolta in momentul de fata o veritabila cooperare. Concret, echipe mixte au fost create pentru a asigura sinergia intre intreprinderi si centrele tehnologice, apreciate in special pentru cunostintele de piata si superioritatea incontestata in domeniul tehnologiei.

Aceasta metoda este incontestabil o reusita. Crearea a 850 de locuri de munca in centrele tehnologice a dus la inregistrarea a 7000 de noi locuri de munca in intreprinderile care au beneficiat de ajutorul lor. Spre exemplu, mai mult de 230 de locuri de munca au fost create la Irizar intre 1991 si 1997, si alte 150 in perioada imediat urmatoare. Foarte mândru de rezultatele obtinute, directorul general al companiei constructoare de autocare de lux explica secretul reusitei:” La Irizar, am considerat ca filiera pe care ne-am construit viitorul este cunoasterea. Iata de ce am cautat fara incetare cele mai bune tehnologii. Este posibil sa la gasiti in centrele tehnologice din Tara Bastilor.”

Buget
Cost total proiect: 7,7 milioane Euro
Contributia UE:    3,85 milioane Euro – FEDR

Informaţii tehnice

Contact:

Gobierno Vasco
Director de Tecnología
Jaureguizar, Joseba
Duque de Wellington, 2
E-01001, Vitoria / Gasteiz
España
Fax: +34/945/18.80.53


PARTENERI: