Cooperare transfrontalieră in ziar …si chiar la televizor…

Slovenia

Daca acum cativa ani locuitorii din regiunile de la graniţa dintre Italia şi Slovenia ar fi fost intrebaţi ce ştiu despre cooperarea trasfrontaliera, multi nu ar fi fost în măsură să dea un răspuns. Acum, ei sunt mult mai bine informati datorită proiectului Interreg NEWS şi stiu exact la ce se refera acest concept .

Informarea populatiei a fost principalul scop al proiectului inceput in 1998 in regiunea italiana Friuli-Venezia Giulia. O data la 2 saptamani o pagina referitoare la cooperarea transfrontaliera a fost publicata in 5 ziare regionale, inclusiv in ziarul “Primorski Dnevnik”, ziarul minoritatii slovene din Italia. Cele 5 publicaţii aveau un tiraj insumat de 120.000 de exemplare. In vara lui 1999, fiecare din cele 5 ziare a realizat un sondaj de opinie printre cititori, care a fost foarte util pentru imbunatatirea designului si  continutului sectiunii dedicate cooperarii transfrontaliere. Ulterior, articolele dedicate cooperării transfrontaliere au fost traduse si in germana si publicate in ziarele din Austria.

Actiunea nu s-a limitat insa la presa scrisa. Un parteneriat inceput in 2000 cu televiziunile regionale a condus la realizarea unor emisiuni TV dedicate cooperarii transfrontaliere, care au fost difuzate o data la 2 saptamani si apoi la o versiune radiofonica, un serial de 24 de emisiuni radio cu difuzare săptămânală.

Total buget proiect:    438 988 euro
Contributie UE:           219 494 euro

 
Informatii tehnice:
Program: INTERREG II A Italy/Slovenia
Project: Interreg News

Contact:

Regione Autonoma Friuli–Venezia Giulia
Ufficio di Collegamento – Bruxelles
Rue Wiertz 50/28
B-1050, Brussels
Belgique-België
Tel.: +39 040 3775078 Fax: +39 335 7585448
E-Mail: eugenio.ambrosi@regione.frg.it


PARTENERI: