Logistica excelentei

Olanda

"Acesta este un proiect de care poate beneficia intreaga companie - daca sunteti suficient de curajosi pentru a va trimite angajatii la traininguri, puteti intr-adevar sa progresati", sustine domnul Sobbe, directorul de resurse umane al Depa Disposable, o companie specializata in distributia veselei de unica folosinta. Acum cativa ani, compania nu intelegea de ce intampina greutati in a se extinde. Ulterior, cooperarea cu Logistica Evo si Institutul Breuer din Groningen, in cadrul proiectului Stimulering Logistiek Verladerssector, i-a ajutat sa depaseasca dificultatile si sa inteleaga cauzele acestora.

Pentru  a ramane competitive si a se dezvolta, companiile mici si mijlocii din sectorul de distributie si transport trebuie sa fie la curent cu ultimele tehnici aparute. Fara  o buna cunoastere a logisticii, companiile nu pot face fata cerintelor tot mai ridicate ale clientilor. Aceasta este motivatia din spatele proiectului Stimulering Logistiek Verladerssector, care a beneficiat de finantare din partea Fondului European de Dezvoltare Regionala si Fondului Social European, ducand la crearea a peste 90 de noi locuri de munca.

Proiectul a fost derulat de doua organizatii private, Logistica Evo si Institutul Breuer, impreuna cu  Asociatia Angajatorilor din Industria Transporturilor. Proiectul are ca si scop furnizarea de training si suport logistic pentru dezvoltarea si cresterea numarului de angajati din domeniul transporturilor.

Organizatorii au doua obiective majore. In primul rand, vor sa faca cunoscut mediului de afaceri faptul ca trainingul este esential dezvoltarii. In al doilea rand, vor sa ajute somerii sa se angazeje in domeniul industrial. Cele doua obiective pot fi atinse printr-un singur mijloc: instruirea.

Pentu realizarea primului obiectiv, proiectul se focalizeaza pe furnizarea de training pentru manageri si alti angajati ai companiei. Aceasta abordare multilaterala a trainingului are ca scop inlaturarea problemelor de dezvoltare si imbunatatirea cresterii economice. Instruirea ar trebui, in schimb, sa mareasca numarul de locuri de munca disponibile. Pana in prezent, 280 de angajati din 20 de companii au participat la sesiunile de instruire cu privire la logistica moderna.

De exemplu, companiei Depa Disposables i-a fost recomandata imbunatatirea utilizarii timpului si reducerea stocurilor.  Totodata, compania a achizitionat stivuitoare pentru manipularea stocurilor si un sistem de transmitere electronica a comenzilor, pentru a economisi timp si a creste productivitatea personalului existent. Conform domnului Sobbe, "rezultatele au depasit asteptarile".

In ceea ce priveste al doilea obiectiv, scaderea somajului prin cresterea numarului de angajati din domeniul transporturilor, proiectul a vizat furnizarea de instruire in patru domenii specifice transportului industrial: manipularea stivuitoarelor, vanzari tehnice, controlul calitatii si logistica. Din 99 de persoane instruite in decursul unui an, 89 au reusit sa isi gaseasca un loc de munca imediat dupa finalizarea cursurilor.

Cele doua organizatii si Camera de Comert si Industrie a provinciei Gelderland au considerat proiectul ca fiind un succes, mai ales in contextul obtinerii unei finantari din fonduri structurale. Proiectul a fost relansat si extins in doua provincii invecinate, Ijmond si Flevoland.


Cost Total: 1 006 000 euro
Contributia UE: 536 000 euro (FEDR, FSE)

Contact :

Institutul Breuer
Rode Weeshuisstraat 1
9712 ET Groningen
Tel: 050 - 312 62 26
Fax: 050 - 314 63 43
Web: http://www.breuerinstitute.nl
E-mail: info@breuerinstitute.nl


PARTENERI: