Conservarea resurselor de apa

Olanda

Brabantul de Nord si Limburg (Tarile de Jos) ; Provincia Anvers si Limburg (Belgia)

Proiectul  „Gestiunea apei in regiunea centrala a Benelux-ului” urmareste masuri practice pentru conservarea resurselor de apa. Aceste masuri implica un ajutor dat agricultorilor si horticultorilor pentru a-si reduce consumul de apa. Dezvoltarea unui know-how tehnic si stiintific pentru „ a salva apa” si  pentru „a gestiona nivelul apei” este o reusita pentru acest proiect.

Resursele de apa care alcatuiesc panza freatica si apele de suprafata nu sunt inepuizabile. Altfel zis, cantitatea de apa care poate fi luata din mediu nu este nelimitata... De aceea vrem sa gestionam resursele de apa, indispensabile pentru existenta vietii pe pamant, intr-o maniera adecvata.

In cadrul Programului INTERREG II, noua parteneri din patru provincii ale Olandei (Brabantul de Nord si Dutch Limburg) si ale Belgiei (Provincia Anvers si Limburg) s-au aliat pentru a lua masuri in vederea ameliorarii gestiunii apei. Principalele actiuni intreprinse figurau un studiu al posibilitatilor existente pentru a retine apa pe o durata de timp mai mare in pamantul cultivat (si pentru a creste nivelul panzei freatice), la fel ca adoptarea de masuri pentru a ajuta agricultorii si horticultorii sa consume mai putina apa.

Mai multe actiuni de aceeasi natura au fost lansate in perioada 1998-2001. Canalele si santurile facute pentru scurgerea apei in zonele eligibile au fost echipate cu colectoare pentru a impiedica cresterea nivelului marii (2000 de colectoare pentru 140000 ha). Deasemenea, fiabilitatea si fezabilitatea diverselor sisteme de irigare au fost testate in vederea promovarii utilizarii apei intr-o maniera responsabila. Experimente au fost facute si pe elementele nutritive in scopul cresterii calitatii apei subterane. Metodele utilizate pentru a calcula cantitatea de apa necesara irigarii recoltelor au fost refacute si ajustate pe baza a 80 de fermieri.

Toate aceste masuri, ale caror impact asupra faunei si florei se adeveresc a fi pozitive, au contribuit pozitiv la ameliorarea resurselor de apa. Munca depusa in cadrul proiectului permite astazi agricultorilor sa consume mult mai putina apa, si actioneaza in favoarea agriculturii si mediului.

Date tehnice:
Proiect: Gestiunea apei in regiunea centrala a Benelux-ului Program INTERREG II

Cost total: 6 000 000 EUR
Contributia UE:  3 000 000 EUR


Contact:

ZLTO Projects
Project leader
Schrauwen , Rob
Postbus 91
NL-5000 MA, Tilburg
Nederland
Tel.: +31 13 583 62 08 Fax: +31 13 583 62 67
E-Mail: rschra@zlto.nl
Project Watermanagement


PARTENERI: