Sandhills, un centru de reciclare care uneste ecologia si pedagogia

Marea Britanie

Proiectul a fost lansat in scopul construirii unei instalatii de compostaj si de reciclare pentru deseurile biodegradabile din Centrul Sandhills situat in NewCastle. Acesta rezolva una din prioritatile programului Obiectiv 2 destinat sa sustina somerii care traiesc in regiunea cea mai defavorizata dintre regiunile tinta ajutandu-i sa-si gaseasca un loc de munca. Proiectul permite acestor persoane sa dobandeasca o experienta profesionala si noi competente. Toate acestea contribuie direct si durabil la ameliorarea mediului fizic si la binele social din comunitatea locala.

Acest proiect de reciclare colecteaza o mare parte din deseurile orasului Newcastle pentru a le transforma intr-un produs ce poate inlocui turba si ce va putea fi reutilizat de populatie si de diverse organizatii. Acest proiect pune in folosinta si o unitate care recicleaza gunoaiele. Centrul are rolul de a sensibiliza cetatenii intr-o maniera pedagogica asupra impactului si interesului de reciclare. Cladirile centrului au fost proiectate cu ajutorul tehnicilor de constructii durabile ca, de exemplu, panourile solare care alimenteaza cu electricitate incaperile de training.

Centrul are intentia de a elimina 4 000 de tone de deseuri biodegradabile din orasul Newcastle - upon- Tyne pentru a le transforma intr-un produs care poate inlocui turba intr-un mod mai durabil. S-au facut sondaje in randul populatiei locale asupra problemelor de mediu, ameliorand astfel aptitudinile de angajare ale anumitor grupuri tinta.

Rezultatul pe termen lung al proiectului prevede traininguri pentru formarea de personal calificat in materie de silvicultura, horticultura, arboricultura si protectia mediului. Aceste cursuri dezvolta competentele beneficiarilor de pe piata muncii. In 2004 centrul solicita o noua finantare europeana in scopul accesarii „NVQ Environmental qualification”; acest ajutor complementar permitea prelungirea duratei cursurilor in speranta unui numar cat mai mare de persoane instruite.

Potrivit initiatorilor sai, “acest centru este unic in sensul ca acesta constituie mai mult decat un centru de colectare a deseurilor biodegradabile, un veritabil spatiu de formare in plina expansiune. Eforturile lor vor avea un impact considerabil asupra orasului Newcastle, al carui volum de deseuri va fi redus. Centrul, care va prezenta o constructie moderna, este constant preocupat de respectul si durabilitatea mediului – acoperisul cladirii contine celule fotovaltice destinate sa creeze energie solara pentru locurile de formare.”


Date tehnice:

Cost total: 1.76 milioane EURO (1.23 milioane GBP)
Contributia UE: 0.67 milioane EURO (0.47 milioane GBP)

Contact :

Rennie, Iain
Newcastle City Council Civic Centre, Barras Bridge, Newcastle
UK-NE1 8QN, Tyne & Wear
United Kingdom
Tel.: +44 191 264 6958
E-Mail: iain.rennie@newcastle.gov.uk


PARTENERI: