Managementul transparent al deseurilor

Lituania

Pentru prima data o organizatie non-guvernamentala lituaniana a fost implicata in faza incipienta a programului ISPA.
Proiectul abordeaza managementul municipal al deseurilor solide din regiunea Vilnius.Colectarea si tratarea deseurilor este o problema majora pentru zona Vilnius.
Exista zone rurale care nu au servicii de colectare a rezidurilor, si locurile existente de depozitare a deseurilor nu au sisteme de protectie a mediului, cu exceptia centrului de colectare Kariotiskes care serveste orasului Vilnius. Dar chiar si acolo analistii au inregistrat o deteriorare a calitatii apei.
Actualul proiect de management rezidual in Vilnius isi propune sa finalizeze 5 centre de colectare a deseurilor, incluzand reabilitarea centrului Kariotiskes, si contruirea unei noi regiuni de colectare a deseurilor, care imbina standardele nationale cu cele europene. Acest nou centru va avea un container, un sistem de pompare a apei reziduale, un colector de biogas pentru producerea de electricitate. Proiectul va face posibila reducerea cu 4/5 a infiltratiilor reziduale.
Un aspect important al proiectului si ceva nou pentru ISPA este implicarea in discutiile premergatoare proiectului a LGM(Miscarea Verde Lituaniana),o organizatie non-guvernamentala invitata ca observator al proiectului de catre comitetul de monitorizare.
O prima problema  a proiectului a fost costul foarte ridicat.O a doua problema a fost generata de asezarea centrului de colectare, care dupa mai multe proteste ale populatiei locale si  a altor asociatii, impreuna cu LGM, au convins autoritatile locale sa abandoneze ideea de a folosi o zona verde a municipalitatii din Sirvintai in favoarea unei foste zone industriale din Kazokistes.
Aceasta experienta pozitiva arata ca, pana si OGN-urile care sunt cunoscute cateodata ca provocatoare de probleme, pot juca un rol important in asigurarea calitatii si a transparentei publice a proiectelor. De asemenea se scoate in evidenta beneficiile expertizei distribuite.
Asociatiile, profesionistii si admistratiile, toate au un rol de jucat si toate pot invata din experienta implementarii acestui proiect complex.

Cost total:    20.930.000 EURO
Contributie UE: 10.465.000 EURO
Contact:

ISPA Implementing Agency under the Ministry of the Environment
Juozapaviciaus 9-610
LT-2600 , Vilnius
Lietuva
E-Mail: ISPA.tuminas@aplinkuma.lt
 


PARTENERI: