Diddel Famill - sprijin pentru parinti si copii

Luxemburg

In octombrie 1999, Lucinda, o fetita de 6 ani, a fost prima care a deschis usile centrului “Diddel Famill”, unde sunt primiti si ingrijiti copii intre 4 si 12 ani in afara orelor de scoala.

Centrul se afla in cartierul muncitoresc Dudelange, cunoscut sub numele de “Mica Italie” ca urmare a imigrarilor masive de italieni, veniti la inceputul secolului trecut  pentru a munci in intreprinderile siderurgice din Luxemburg. “Mica Italie” poarta amprenta declinului industrial. Investitiile in oras au fost mult diminuate, vechile cladiri industriale au fost abandonate, iar somajul a atins cote alarmante.

Proiectul “Diddel Famill” a inceput in 1997, cand autoritatile din Dudelange au decis restaurarea unei vechi cladiri si transformarea ei in centru social - lucrarile de restaurare fiind realizate de catre un grup de someri.  Un an mai tarziu, cladirea a devenit centru de primire si scoala maternala. Au fost create 6 noi locuri de munca pentru a asigura ingrijirea copiilor. In prezent, numarul copiilor ingrijiti in acest centru este de aproape 40. Tariful aferent ingrijirii copiilor este direct proportional cu venitul parintilor.

Centrul este deschis pe toata perioada anului – inclusiv vacantele scolare – proiectul avand un impact pozitiv asupra ocuparii fortei de munca, oferind parintilor si mai ales mamelor oportunitatea de a-si cauta un loc de munca sau de a beneficia de programe de instruire si formare.  Centrul de primire “Diddel Famill” face parte dintr-un plan vast de dezvoltare stabilit de statul luxemburghez pentru regiunile Dudelange si Dufferange.

Proiectul este co-finantat din FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala) in cadrul programului URBAN (revitalizarea zonelor urbane in criza). Acest program ofera finantari pentru reabilitarea si renovarea cladirilor vechi, stimularea infiintarii centrelor sociale, integrarea femeilor pe piata muncii si ameliorarea calitatii vietii si a mediului urban. Implicarea locuitorilor este un factor-cheie de reusita pentru fiecare proiect.


Cost total: 1,033 miliarde Euro
Contributia UE:  FEDR: 429 milioane Euro

Contact:

Ministère du logement
Programme Urban
6, avanue Emile Reuter
L-2942, Luxembourg
Luxembourg
Tel.: +352 478 48 19 Fax: +352 478 48 40
 


PARTENERI: