Lemnul, energie alternativa

Luxemburg


600 metri cubi de rumegus pe an. Este cantitatea utilizată de centrala termică a lui Roland Fischbach pentru a incalzi noua gospodarii si un atelier din localitatea Enscherange, din comuna luxemburgheza Wilverwiltz.

„La inceputul anilor ’90 recuperam lemnul de la o statie de deseuri. Il detichetam si il livram la gradinari pentru a-l utiliza la decoratiuni. Gradinarii au inceput sa recurga la alte materiale si atunci m-am gandit să utilizez deşeurile în alt scop -  un sistem de incalzire pe baza de deseuri din lemn” a explicat Roland Fischbach, initiatorul proiectului.

Proiectul este co-finantat din fonduri structurale si are ca obiectiv utilizarea de material lemnos pentru incalzirea locuintelor la preturi accesibile. Emisiile centralei termice se situeaza in jurul valorii de 35 mg praf pe metru cub de aer, in timp ce nivelul maxim autorizat de legea luxemburgheza este de 50 mg praf pe metru cub de aer.


Secretarul Comunei, Jean Trausch explica succesul proiectului: „ Am consultat Agentia de Energie si am apelat la un studiu de fezabilitate pentru proiectul nostru de incalzire pe baza de material lemnos.”

Proiectul a avut succes in utilizarea energiilor regenerabile din momentul in care sistemul de incalzire pe baza de lemn a fost asociat unui sistem de panouri solare. Sistemul a alimentat un cartier de douazeci de case si un bloc.

Cost total proiect: 246 839 EUR
Contributie UE: 25%

Conta
ct:

Jean Trausch
Secretar communal
Putscheid
7, Veinerstrooss
L-9462, Putscheid
Luxemburg
Tel.: +352 99 04 20
E-Mail: secretariat@putscheid.lu


PARTENERI: