TarĂ­, o mica bijuterie industriala

Italia

Ca urmare a dorintei bijutierilor napolitani de a-si extinde activitatea, in apropierea orasului Napoli s-a construit unul dintre cele mai importante centre de comercializare de bijuterii din Italia.

Ideea construirii unui nou centru al aurarilor care corespunde cerintelor pietei a fost lansata in 1987 de catre un grup de bijutieri napolitani. La acel moment, 10% din piata italiana de bijuterii era concentrata intr-unul din cartierele istorice ale orasului, neavand sansa de a se extinde datorita din cauza limitelor impuse de spatiu.

La trei ani dupa ce a fost adusa in discutie, ideea a fost implementata. Aproximativ 190 de manageri din sectorul productiei si comercializarii de bijuterii au creat un consortiu si au lansat proiectul «Tarí». Tarí este numele unei vechi monede napolitane de aur. Consortiul este condus de Gianni Carita si este singurul de acest gen din Italia. Scopul a fost de a crea un centru polivalent pentru comercializarea de bijuterii, la care se adauga un pavilion expozitional. Astfel,Tarí ar deveni un punct de interes al pietei europene de bijuterii. Centrului i s-au alaturat de curand un centru pentru instruire si cercetare, care utilizeaza tehnologii de ultima ora.

Tarí se intinde pe o arie de aproximativ 13 hectare, pe proprietatea Marcianise din Caserta, in imediata apropiere a orasului Napoli. Este un loc strategic, aflat la intersectia unor artere rutiere si cai ferate, in apropierea aeroportului Capodichino si a aeroportului  Nola-Marcianise. Cu toate acestea, a fost necesara reabilitarea cailor de acces si a infrastructurii de apa si electricitate.

Co-finantat din fonduri structurale, complexul acopera o zona de 55 000 metri patrati, 5 000 metri patrati fiind alocati servicilor auxiliare (finante, contabilitate, salubrizare, oficiu postal, bar, restaurant, etc.). Complexul este inconjurat de un spatiu verde si locuri de parcare.
 
Consortiul detine in prezent 40% din comertul de bijuterii din provincia Napoli si 30% din activitatea regionala. In urma proiectului, numarul de locuri de munca a crescut de la 497 in 1982 la 1 447 in 1996. Astfel, Tarí a devenit astfel unul dintre cele mai moderne centre europene destinat productiei si comercializarii de bijuterii si constituie un punct de interes pe piata pietrelor pretioase din Italia, dar si pe piata mondiala.


Cost total: 28 milioane euro
Contributie UE: 14 milioane euro

Contact:

Maolino
Traversa Nuova Marina 8
I-80133, Napoli
Italia
Fax: +39 081 552 94 13


PARTENERI: