Un calculator în fiecare casă. Basilicata

Italia

Unul dintre obiectivele proiectului derulat in regiunea Basilicata a fost facilitarea accesului la informatie pentru un numar cat mai mare de locuitori ai zonei.

In regiunea Basilicata din sudul Italiei, accesul la Internet era relativ limitat in urma cu doar cativa ani. Doar 17.4% din populatie detinea un computer si numai 11.4% aveau acces la Internet, valorile fiind cu mult mai mici decat media la nivel national.

Unul dintre obiectivele programului de dezvoltare regională a zonei Basilicata din perioada 2000-2006 a vizat facilitarea accesului la noua tehnologie de comunicatie pentru populatia din zona. Cu ajutorul fondurilor structurale, a fost posibila derularea unui proiect prin care a fost acordat sprijin financiar familiilor interesate de achizitionarea unui computer si ulterior de conectarea la internet. De asemenea, au fost sustinute cursuri de instruire in utilizarea computerului si a internetului pentru a stimula cresterea numarului utilizatorilor de Internet.

Programul a avut un succes urias. Atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si administratia publica si locuitorii regiunii Bassilicata au fost interesati de acest proiect intitulat “Un calculator in fiecare casa”. Aproape 50 000 de locuitori ai regiunii au beneficiat de subventii la achizitionarea computerelor, cursuri de instruire si 120 de ore de acces gratuit la Internet.

Rezultatele a avut numetoase rezultate:

  • 50.000 de persoane fizice si 400 de firme s-au inscris pe portalul local al regiunii (http://www.basilicatanet.it);
  • 180 de firme comercializeaza electronic produse sau servicii;
  • 40 de firme si-au creat propriile site-uri web;
  • 10.000 de persoane acceseaza zilnic pagini de Internet pentru cel putin 25 de minute;
  • 37% din familile din regiune detin cel putin un computer si 31% acces la internet;
  • Transmiterea documentelor on-line catre diverse servicii publice a inlocuit posta traditionala sau transmiterea documentelor prin fax.

In pofida prejudecatilor si atitudinii rezervate a companiilor si populatiei locale cu privire la comertul electronic, autoritatile regiunii Basilicata s-au concentrat şi asupra implementarii componentei de facilitare a accesului la informaţie pentru intreprinderile mici si mijlocii, scoli, caminele de batrani, centre de somaj, zonele izolate, etc. Astfel, proiectul "Un calculator pentru fiecare casa" poate deveni un model si pentru alte regiuni din Uniunea Europeana care se confrunta cu probleme similare.
 

Cost total: 39,95 milioane euro
Contribuţie UE: 15,90 milioane euro

 

Contact:
Giovanni De Costanzo
Basilicata
Via Anzio 44; I-85100, Potenza
Italia
Tel.: +39 0971 668332
E-Mail: giovanni.decostanzo@regione.basilicata.it


PARTENERI: