Mutarea fermelor in afara satului

Grecia

In Dendroxori si Ieropigi (doua localitati ale comunei Kastraki, in judetul Kastoria), viata economica este dependenta in mare parte de cresterea ovinelor si caprinelor.
In anul 1999, fermele si anexele erau localizate in centrul localitatilor. De aici rezultau o multime de inconveniente: riscul bolilor contagioase, probleme de circulatie, degradarea estetica a localitatii, mirosuri…

Co-finantat din fonduri europene, proiectul privind mutarea fermelor in afara localitatilor a avut ca si obiective modernizarea instalatiilor de cresterea animalelor,   ameliorarea cadrului de viata si protejarea sanatatii locuitorilor, asigurand pentru animale conditii de viata mai sanatoase.

Lansata intr-un cadru politic national de restructurare a exploatarilor agricole, actiunea a inceput printr-o campanie vasta de informare derulata de autoritatile regionale si promovata de mass-media. Decizia consiliilor locale de a oferi fermierilor terenuri situate in afara localitatilor a dus la cerarea unui spatiu suficient pentru 24 de unitati moderne de crestere a caprelor si oilor. Aceste unitati indeplinesc standardele Ministerului Agriculturii si au o capacitate de 4070 de animale. Fiecare unitate este dotata cu toate utilitatile necesare: asistenta sanitar-veterinara, aparate pentru colectarea laptelui, spatii pentru stocarea furajele si a laptelui.

Proiectul s-a desfasurat in paralel cu alte proiecte co-finantate din fonduri structurale, urmarindu-se construirea infrastructurii de baza pentru noile unitati agricole (drumuri rurale, retea de alimentare cu energie electrica).

Cost total: 613 910.49 EURO
Contributia UE: 460 500 EURO

Contact:

Konstantinos Gantoutsios
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional
Macedonia de Vest
Kambounion 16 A
GR-50100 , Kozani
Grecia
Tel.: +30 24610 49550
E-Mail: konsgkan@mou.gr


PARTENERI: