Cooperare medicala greco-balcanica

Grecia

Conflictele din Balcani au determinat o scadere a calitatii serviciilor de sanatate publica in tarile vecine Greciei. Consecinta a fost aparitia a numerosi imigranti si refugiati, care aveau nevoie de ingrijire medicala. Ministrul grec al Sanatatii a luat decizia infiintarii, prin programul INTERREG, a unor centre transfrontaliere de sanatate publica (Cross-border Public Health Centres – CBPHC), destinate sa raspunda nevoilor imediate ale pacientilor, promovand cooperarea si schimbul de experienta in domeniul cercetarii medicale si al educatiei pentru sanatate.

Primele centre au fost infiintate in apropierea frontierei cu Albania, unde traversarea necontrolata a granitelor si lipsa de constientizare a riscurilor reprezentau amenintari grave la adresa sanatatii publice.

Proiectul a vizat realizarea unor studii cu privire la riscurile majore in materie de sanatate pe care imigrantii le prezentau. Accentul s-a pus pe controlul bolilor transmisibile si poluarii apei din zonele de frontiera, tratarea afectiunilor cronice si ameliorarea infrastructurilor sanitare. Alte activitati au vizat dotarea unitatilor medicale cu echipamente adecvate pentru a face fata situatiilor de urgenta.

Prin semnarea unui acord de parteneriat intre Grecia si celelalte state balcanice, a fost creata o retea de comunicare si cooperare, cu scopul organizarii de evenimente care sa reuneasca expertii in sanatate publica din Grecia, Albania, Macedonia si Bulgaria, dar si crearea unui forum electronic si al unui sistem de diseminare si schimb al informatiilor medicale.

Peste 200 de medici din Grecia au beneficiat de instruire cu privire la protectia si prevenirea epidemiologica, pentru a facilita accesul centrelor de sanatate publica la resursele umane necesare pentru prevenirea si controlul eventualelor epidemii.

Incepand cu 2006, au fost infiintate 5 noi centre de sanatate publica in apropierea frontierei cu Macedonia, co-finantate din fonduri structurale. Printre rezultatele proiectului se numara si editarea de publicatii specializate si derularea unor programe educative, destinate cu prioritate comunitatilor de imigranti de pe teritoriul Greciei.


Cost total: 5.300.300 euro
Contributia UE: 3.700.000 euro

Contact:

Autoritatea de Management CIP INTERREG
B-dul Georgikis Scholis, nr.63
EL-57001, Thessaloniki
Grecia
Tel.: +30 2310 469600
Fax: +30 2310 469602


PARTENERI: