Intoarcerea la natura - Rostock

Germania

Nu departe de orasul Rostock din Germania se gaseste unul din cele mai vechi parcuri ale tarii. Arborii si celelalte plante ornamentale dateaza din anul 1252. Acest parc, amenajat intr-una dintre cele mai intinse paduri costiere, apartine mostenirii culturale Mecklenburg-Vorpommern si constituie un important punct de atractie.

La sfarsitul anilor 1950, cand parcul a fost transformat intr-o zona de antrenament pentru armata, hectare intregi de padure au fost defrisate. Cele mai multe alei au fost blocate, doar o mica parte ramanand accesibile populatiei civile.

In iulie 1993, orasul Rostock a redevenit proprietarul celor 5800 de hectare de padure. Ca urmare s-a decis sa se redea parcului imaginea sa initiala. Usor? Deloc! Ca urmare a restructurarilor masive in agricultura, marina si armata, regiunea avea un nivel ridicat al somajului. Prin urmare, proiectul trebuia sa tina cont atat de interesele ecologice, cat si de cele economice, precum si de avantajele pe termen scurt si lung.

Proiectul s-a derulat in doua etape. In primul rand, s-au demolat fostele baraci ale armatei, refugiile, fortificatiile, iar solul a fost revitalizat. In al doilea rand, zonele defrisate au fost reimpadurite, fiind redate circuitului turistic. Au fost alese opt specii diferite de arbori, pentru a respecta biodiversitatea initiala a parcului. Peste 30 de someri au beneficiat de un contract de munca pe o durata de doi ani.

Proiectul a fost finantat in procent de 42% de catre Uniunea Europeana, Agentia pentru ocuparea fortei de munca din Rostock contribuind cu 34%, iar administratia locala cu inca 24%.


Cost total proiect: 1,8 milioane Euro
Contributia UE: 775 000 Euro

Contact    

Wirtschaftsministerium des Landes Mecklenburg-Vorpommern
J. Stellingstr. 14
D-19053 , Schwerin
Germania


PARTENERI: