Luminiţa de la capătul tunelului

Germania

O poveste cu final fericit: Dirk si Stefan, doi ingineri electricieni din Germania, erau pe cale sa devina someri. Tinerii au avut insă ideea de a-şi deschide propriul magazin specializat in corpuri de iluminat.  Pentru ca nu aveau inca cunostintele necesare pentru administrarea propriei afaceri, cei doi s-au adresat Agentiei Regionale de Sustinere a Initiativelor Private, pentru a beneficia de ajutor şi sfaturi competente. Magazinul lor din Bochum este acum preferatul locuitorilor din oras, acestia putand achizitiona corpuri de iluminat unicat si obtine sfaturi pentru luminarea locuintelor.

Povestea celor doi germani nu este singulara. În 1986, Ministerul Economiei a avut iniţiativa de a infiinţa aceste agenţii de sprijin pentru cei care doresc sa-si inceapa propriile afaceri, in ideea ca şomajul se va reduce. Co-finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, agentiile nu ofera numai sprijin de natura tehnică, ci si sprijin moral.  Agentiile isi fac cunoscuta activitatea prin intermediul campaniilor publicitare, conferintelor de presa si targurilor specializate. In proiect au fost implicate si organizatiile locale de dezvoltare, dar si firme de consultanta, care au evaluat fiecare proiect depus de potentialii întreprinzători.

Rezultatele sunt spectaculoase; intre 1990 si 1996 au fost infiinţate aproape 2000 de noi firme, care au creat 4700 de noi locuri de munca. Agentiile au analizat peste 16000 de planuri de afaceri, iar 2500 au primit ulterior consultanta. Datorită succesului inregistrat, numarul agentiilor de sprijin pentru intreprinzători a crescut de la 3 la 11 in perioada respectiva.

Cele mai atractive domenii pentru noi afaceri sunt media, cultura, turism, training, transport si logistica, protectia mediului si sanatate, 33% din noile afaceri fiind initiate de femei.

Cost total: 16,4 milioane de euro
Contributie UE:  7,4 milioane de euro (FEDR)


PARTENERI: