Orase fara frontiere

Franta

Oamenii care locuiesc in apropierea frontierelor nu asteapta crearea unei piete unice pentru a stabili relatii comerciale cu vecinii de peste granita. Asa s-a intamplat si in Tara Bascilor, la granita dintre Franta si Spania, unde existenta unei culturi comune a incurajat fluxurile comerciale de-a lungul raului Bidasoa, in golful Txingudi.

Astazi, raul Bidasoa nu mai constituie o frontiera, ci un mijloc de comunicare pentru zonele Hendaye, Irún si Hondarribia. Inca din 1993, activitatile comerciale i-au apropiat pe cei care traiesc pe maluri opuse, stimuland transportul marfurilor si al oamenilor. De asemenea, a fost  tiparita o publicatie anuala trilingva, in care sunt descrise activitatile culturale si sportive din zona. Au fost stabilite mai multe zone de cooperare, iar in 1995 trei orase au decis sa creeze o structura legala comuna, ce functioneaza intr-un cadru interurban autentic. Semnarea tratatului din Bayonne in 1995 a facut posibila crearea eurodistrictului Bidasoa-Txingudi, sub forma unui “consorcio”, o structura legala guvernata de legea spaniola.

De atunci, numarul initiativelor a crescut. In fiecare an, in al doilea weekend din octombrie, pe ambele parti ale frontierei sunt organizate evenimente si activitati culturale si sportive, care includ expozitii de arta si “corso fleuri”.

In Hendaye, un institut lingvistic ajuta rezidentii spanioli sa isi improspateze franceza. Sunt organizate, de asemenea, cursuri de limba spaniola si basca. Accentul s-a pus pe regenerarea economica si sociala pe ambele maluri ale raului Bidasoa: renovarea locuintelor in Irún si revitalizarea centrelor istorice din Hendaye si Hondarribia. Cat despre aeroport, nefunctional inca de la deschiderea granitei, acesta se transforma treptat intr-o zona industriala o data cu venirea firmelor franceze si spaniole. Actualmente este sediul unei tipografii, a unei tipografii de mobila si a unei fabrici de dopuri pentru sticle.

Intre Bayonne si San Sebastian, pe o raza de 50 km, are loc expansiunea conurbatiei urbane Bayonne-Anglet-Biarritz, cu o populatie de aproximativ 600 000 de locuitori.  Proiectul include construirea  unui  observator si extinderea si diversificarea activitatilor economice trans-frontaliere.


Cost total: 2 484 919 euro
Contributia UE: 1 079 339 euro

Contact:

Claude Saint-Michel
Préfecture de la Région Midi-Pyrénées
Secrétariat général aux Affaires régionales
F-31500 , Toulouse
Tel.: +33 5 34 45 34 45
E-Mail: claude.saint-michel@midi-pyrenees.pref.gouv.fr
Web: www.bidasoa.net


PARTENERI: