Minunea de pe deal – un proiect la...înălţime

Estonia

Centrul pentru sport şi agrement de la Haanja, situat in apropierea granitei de sud a Estoniei, este un exemplu perfect pentru ceea ce inseamna dezvoltare regionala.

Totul a inceput in 1999, cind ministerul Estonian pentru economie a avut ideea  reabilitarii zonei, care urma sa fie co-finantata prin intermediul programului PHARE ESC 2000. Municipalitatile din Voru si Haanja si-au unit fortele pentru realizarea unui proiect de construire a unui centru turistic la poalele celui mai inalt deal din Estonia, cu o altidudine de numai 318 metri. Datorita acestui deal, regiunea Haanja era deja cunoscuta de schiorii pasionati de cross-country, iar vara de cei care veneau aici pentru a practica mountain bike. Cu toate acestea, infrastructura de primire turistica lipsea cu desavirsire.

Se dorea astfel construirea unui centru multifunctional (unde sa existe vestiare, un restaurant cu autoservire, un centru de inchiriere de echipament sportive – schiuri sau biciclete, etc) dar si modernizarea partiilor de cross-country existente, astfel incat acestea sa fie aduse la standardele cerute de Federatia Internationala de Schi, pentru ca in zona sa poata fi organizate competitii de cross-coutry la cel mai inalt nivel. Partiile existente au fost re-amenajate, a fost achizitionat un plug modern de zapada, dar si  alte echipamente pentru intretinerea partiilor. De asemenea, partiile au fost iluminate, pentru a adapta activitatile la durata foarte scurta a zilei pe timp de iarna.

Evaluarea impactului asupra mediului si planurile referitoare la infrastructura au solicitat mult timp si efort din partea autoritatilor locale. Dupa epuizarea fondurilor alocate initial, autoritatile au alocat fonduri suplimentare, aplicand totodata pentru finantare din fonduri structurale.

Rezultatul a fost construirea unui centru multifunctional, care oferea facilitati atat schiorilor, cat si celor pasionati de mountain bike sau drumetii. Centrul are de asemenea o sala moderna de conferinte, cu o capacitate de 60 de persoane.
Centrul de la Haanja a costat 636.000 de euro, din care 395.000 de euro au fost alocati din fonduri europene. Guvernul estonian a contribuit cu 117.000 de euro, iar municipalitatea din Haanja cu 124.000 de euro. In prezent, sute de mii de turisti din intreaga zona a tarilor baltice vin anual la Haanja pentru schi, mountain bike sau drumetii, ceea ce a dus la dezvoltarea economica, sociala si turistica a zonei.
 
Total buget proiect:  636 000 EUR
Contributie UE:         395 000 EUR

Informaţii tehnice

Proiect: Centrul pentru sport şi agrement

Contact:
Estonia, Ministerul Finanţelor
Rahandusministeerium
Suur-Amerika 1
EE-15006, Tallinn
Eesti
Tel.: +372 611 3558 Fax: +372 696 6810
E-Mail: info@fin.ee


PARTENERI: