In cautarea aurului albastru - Bornholm

Danemarca

Majoritatea insulelor sunt dependente de zonele continentale pentru aprovizionarea cu apa potabila. O gestiune sanatoasa si durabila a acestei resurse este esentiala pentru supravietuirea populatiei, dar si pentru dezvoltarea economiei si a turismului. Pe de alta parte, posibilitatile de economisire a apei sunt multiple si asigura o gestiune a spatiului mai putin dependenta de resursele naturale.

Aceste constatari sunt la originea crearii acronimului B7, care reuneste 7 mari regiuni insulare din marea Baltica : Bornholm (Danemarca), Gotland si Öland (Suedia), Hiiumaa si Saaremaa (Estonia), Rügen (Germania) si Åland (Finlanda). Aceste teritorii avand o populatie de peste 300 000 de locuitori colaboreaza de mai bine de 10 ani.

Regiunea Bornholm din Danemarca gestioneaza chestiunile legate de mediu si a initiat proiectul SUSWAT  pentru o gestiune durabila a resurselor de apa.

In afara schimbului permanent de informatii intre insule, SUSWAT a permis crearea a sase cataloage cu cele mai bune idei de gestiune durabila a aprovizionarii cu apa. Aceste idei sunt apoi transpuse in proiecte-pilot. De exemplu, Köpingsvik, de pe insula Öland, se confrunta cu problema infiltrarii apei din panza freatica in interiorul scoartei terestre. Pentru a lupta impotriva lipsei de apa potabila, cantitati enorme de apa sunt reintroduse in pamant cu scopul intretinerii panzei freatice. Apa, dirijata prin canale, traverseaza 6 metri de nisip inainte de a penetra pamantul si de a atinge pungile subterane. Sase luni mai tarziu, apa purificata poate fi pompata, tratata si distribuita populatiei. Bazinul Köpingsvik permite infiltarea artificiala a 1,2 milioane de metri cubi de apa pe an.

Cost total proiect: 594 000 euro
Contributia UE:     392 000 euro

Informatii tehnice
Contact   

        Jespersen, Jorgen
        Bornholms Amt
        Ostre Ringvej 1
        DK-3700, Rønne
        Danemarca
        Tel.: +45 56 95 21 23
        E-Mail: tfjje@bora.dk


PARTENERI: