Seminte locale pentru munti mai sanatosi

Franta

Protejarea spatiului montan impotriva eroziunii si imbunatatirea mediului local a constituit scopul principal al proiectului Ecovars, implementat de Serele Pirineene din Franta. Co-finantat din fonduri UE, proiectul a implicat restaurarea stratului vegetal distrus ca urmare a unor lucrari de constructie.

Prin replantarea vegetatiei in noile statiuni montane si de-o parte si de alta a soselelor, proiectul vizeaza protejarea si imbunatatirea peisajului pirineean prin restaurarea pasunilor alpine. Datorita numeroaselor parteneriate cu experti in productia de seminte, conservarea si genetica plantelor, initiatorii proiectului Ecovars au aplicat cele mai bune solutii ecologice, utilizand seminte locale pentru a asigura o protectie indelungata a solului impotriva eroziunii.

Utilizarea semintelor locale este esentiala pentru a asigura o protectie eficace impotriva eroziunii, intrucat plantele provenind din afara teritoriului restaurat pot constitui o amenintare la adresa speciilor endemice. Aceasta metoda a fost aplicata pentru prima data in 1990 pentru restaurarea unor suprafete mici din Parcul National Pirinei. Ulterior, Serele Pirineene au recomandat utilizarea semintelor locale pentru replantari pe intreg teritoriul muntilor Pirinei si in special in zonele unde se construiesc noi partii de schi.

“Printre tintele atinse de proiect se numara infiintarea unei retele formate dintr-o varietate de stakeholderi: cercetatori, administrator de arii protejate, administrator de statiuni montane, autoritati teritoriale, fermieri, asociatii, scoli – care au constientizat importanta protejarii mediului natural chiar si in cazul derularii unor lucrari de constructie si amenajare. Astazi, acesti stakeholderi reprezinta si principali promotori ai proiectului, iar unii dintre ei au inceput chiar sa isi dezvolte propriile proiecte de diseminare a bunelor practice”, a declarat Gerard Largier, director al Serelor Pireneene.

Contributie UE: 47 580 euro


Contact

SGAR - Prefectura regiunii Midi-Pyrénées
1, place Saint-Étienne
F-31038, Toulouse Cedex 9
Franta

Mathilde Blaya - responsabil comunicare
Tel.: +33 (0)5 34 45 33 28
E-Mail: mathilde.blaya@midi-pyrenees.pref.gouv.fr
Web: L'Europe s'engage en Midi-PyrénéesPARTENERI: