Ingrijiri paleative pentru persoanele varstnice cu afectiuni cronice, intr-un centru rezidential din Regiunea Sud Muntenia

Romania


Motto: "Numai atata mangaiere putem aduce intre oameni, cata amaraciune putem sa bem in locul celor ce vrem sa-i mangaiem"
(Parintele Arsenie Boca)

Prin eforturile Asociatiei „Suflet pentru Oameni”, in satul Racovita din judetul Dambovita (Regiunea Sud Muntenia) s-a inaugurat, in luna iulie 2012, un „Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice”. Centrul, realizat din fonduri structurale prin Programul Operational Regional 2007-2013,  este destinat persoanelor varstnice dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate, care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative.

Aceasta este primul centru de acest fel din regiune si are o capacitate de primire de 24 de locuri in cele 15 camere dotate cu aparatura si instrumente medicale corespunzatoare ce vor contribui la acordarea unor servicii de calitate.

Proiectul derulat pe o perioada de 20 de luni (10 noiembrie 2011- 09 iulie 2012) a vizat actiuni de extindere, modernizare si dotare a unei cladiri, date in comodat de proprietari privati, pe o perioada de 15 ani.

Astfel, cladirea principala a fost consolidata si reabilitata termic si functional, iar intregul ansamblu a fost racordat la o mini-statie de epurare amplasata in zona de vest a terenului. De asemenea, a fost amenajat un parc, cu alei de plimbare asfaltate (posibil de rulat cu carucioare), pergole cu plante cataratoare, chioscuri – umbrare, banci, ronduri de flori si gazon, plantatii de arbori si arbusti. De asemenea, centrul este dotat cu mobilier medical si casnic, cu echipamente de preparare hrana, de uz gospodaresc, de protectie a mediului, de accesibilizare a serviciilor (lift si rampe de acces in cladire), precum si echipamente IT. Pentru acordarea de servicii de ingrijire adecvate beneficiarilor imobilizati, in lista de dotari de specialitate au fost incluse paturi cu sisteme mobile de ridicare, pe una sau mai multe sectiuni.

Mai mult, in scopul diminuarii consumului energetic , cladirea a fost prevazuta cu panouri solare pentru incalzirea apei menajere si, de asemenea, cu un generator care asigura functionarea echipamentelor alimentate electrice in caz de intrerupere a energiei electrice.

Beneficiarii directi ai centrului sunt:
  • 24 de persoane varstnice, dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate, cu deteriorare importanta care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative

Beneficiarii indirecti
ai centrului sunt:
  • membrii familiilor persoanelor varstnice dependente,
  • sistemul serviciilor sociale,
  • comunitatile locale,
  • 21 de persoane cu diverse calificari angajati pentru furnizarea adecvata de servicii medico – sociale catre grupul tinta (coordonator centru, 5 asistenti medicali, 8 infirmiere, psiholog, asistent social, medic, lucrator social, ingrijitor curatenie, bucatar, ajutor bucatar, magaziner – administrator, gospodina – spalatoreasa, muncitor intretinere), angajati pentru furnizarea adecvata de servicii medico – sociale catre beneficiari.

Finantare: Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3 "Imbunatatirea infrastructurii sociale", Domeniul de interventie 3.2. "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale".

Valoarea totala a proiectului:
3.202.545,16 lei

Valoarea totala eligibila
: 2.322.258,87 lei, din care:
  • 85% valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regională,
  • 13% valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national
  • 2% co-finantarea eligibila a Beneficiarului.

Descarca Prezentare proiect
Contact:
Mihaiela Stanciu, Director executiv al Asociatiei ”Suflet pentru Oameni”
Telefon: 0725 895 956
E-mail: mstanciu72@yahoo.comPARTENERI: