Minunile naturii prind viata datorita fondurilor UE

Irlanda

In Irlanda, un tarm stancos de pe coasta Atlanticului a devenit gazda unui centru pentru vizitatori, inaugurat in februarie 2007 si dezvoltat prin fonduri structurale. Construit in apropierea stancilor Moher – cea mai vizitata atractie turistica naturala din Irlanda – acesta dispune de facilitati de ultima ora, inclusiv de un centru expozitional.

De altfel, centrul este renumit pentru expozitia “Atlantic Edge”, care ofera o interpretare fascinanta a istoriei de aproape 320 de milioane de ani a stancilor. Expozitia este amenajata intr-un dom subteran si este organizata in patru sectiuni tematice, care abordeaza elementele definitorii pentru zona de tarm: oceanul, rocile, natura si omul.

In cadrul centrului, cei aproape 1 milion de turisti care viziteaza anual stancile Moher au posibilitatea de a admira peisajul dramatic de pe o platforma cu o lungime de aproape 700 de metri, amenajata chiar deasupra marii. La aceasta se adauga numeroase poteci si popasuri, precum si mai multe zone de parcare. Centrul pentru vizitatori ofera un acces facil persoanelor in varsta si cu disabilitati, motiv pentru care numarul vizitatorilor apartinand acestor categorii a crescut considerabil pe parcursul ultimilor ani”.

Inaugurarea centrului pentru vizitatori s-a facut concomitent cu introducerea unui program de gestiune si educatie a vizitatorilor, precum si de conservare a mediului natural. “Vizitatorii din intreaga lume au beneficiat de noile facilitati ale centrului si de aplicatia de gestiune a vizitatorilor, iar incepand cu 2007, numarul de vizitatori a crescut pe masura ce din ce in ce mai multe grupuri s-au aratat interesate de programul educational”, a declarat Katherine Webster, director al centrului.

Proiectul este unul prietenos cu mediu, respectand si protejand flora si fauna locala, inclusiv speciile protejate. De altfel, stancile Moher gazduieste una dintre cele mai mari colonii de pasari din Irlanda, fiind desemnat “Refugiu pentru fauna” in 1998 si “Sit special pentru conservarea pasarilor” in 1989. Totodata, centrul utilizeaza surse regenerabile pentru productia de energie electrica si termica, functionand pe baza energiei geotermale si solare si minimizand astfel impactul activitatilor umane asupra mediului.

Contributie UE: 10 800 000 euro

Contact:

     Director - Cliffs of Moher Visitor Experience
     Katherine, Webster
     Tel.: +353 (0) 65 7086141
     Fax: +353 (0) 65 7086142
     Web: Cliffs of Moher


PARTENERI: