In Ljubljana, natura si tehnologia fac casa buna impreuna

Slovenia

Incepand cu 27 iunie 2012, Universitatea din Ljubljana are un nou centru educational si de cercetare in chimie, tehnologie chimica si stiinta informatiei. Finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, noul centru isi propune sa stimuleze dezvoltarea stiintelor naturale si a tehnologiei in capitala slovena, facilitand crearea de parteneriate intre institutiile de cercetare si educatie si mediul privat.

Proiectul vizeaza infiintarea si construirea a doua facultati – Facultatea de Chimie si Tehnologie Chimica, respectiv Facultatea de Calcul si Stiinta Informatiei. Noile cladiri, interconectate de un pod de sticla, vor forma nucleul unui viitor campus de stiinte naturale. Centrul va fi dezvoltat in conformitate cu cele mai inalte standarde de calitate, servind atat nevoilor educationale, cat si celor de cercetare stiintifica.

Fiind construit in imediata vecinatate a Facultatii de Tehnologie, a Institutului National de Biologie si a Parcului Tehnologic, centrul va promova cercetarea interdisciplinara si crearea de parteneriate. Totodata, se are in vedere cresterea numarului de patente si spin-off-uri generate la nivelul Universitatii prin consolidarea relatiei intre mediul de afaceri si cel universitar.

Dupa inaugurare, centrul va oferi locuri de munca pentru circa 90 de profesori, asistenti si cercetatori si va conduce la cresterea numarului de studenti ai Universitatii din Ljubljana. De altfel, se preconizeaza o crestere a ponderii studentilor in stiinte naturale in numarul total de studenti de la 6.8% in prezent la circa 9% in 2028. Similar, initiatorii proiectului se asteapta ca ponderea studentilor in tehnologie sa se imbunatateasca considerabil, crescand de la 13.5% la peste 20% la finalul perioadei de referinta.

Noul centru readuce Slovenia pe harta statelor competitive din punct de vedere al cercetarii stiintifice, facilitand totodata dezvoltarea activitatilor economice in domeniul chimiei, tehnologiei chimice si stiintei informatiei.

Cost total: 110 064 700 euro
Contributie UE: 75 265 000 euro


Contact
      Universitatea din Ljubljana
      Kongresni trg 12
      SI-1000 , Ljubljana
      Slovenia
      Andreja Kert
      E-Mail: andreja.kert@uni-lj.si


PARTENERI: