Clusterele de mediu: Inovatie si bune practici pentru o dezvoltare durabila

Finlanda

Finlandezii sunt recunoscuti pentru stabilirea unor standarde foarte ridicate in ceea ce priveste problemele de mediu, expertiza lor fiind apreciată în toate statele UE. Pe de altă parte, cele 3600 de companii finlandeze active in acest sector aveau pana nu demult dimensiuni modeste si oportunitati limitate de dezvoltare.

Pornind de la aceasta problema, un parteneritat format din organizatii de mediu, universitati si centre tehnologice a initiat in sudul Finlandei proiectul InnoEnvi. Proiectul isi propune crearea de clustere de intreprinderi care opereaza in industria protectiei mediului pentru a facilita identificarea de noi oportunitati de afaceri. Astfel, InnoEnvi vizeaza dezvoltarea know-how-ului cu privire la mediu si stabilirea unei relatii de cooperare intre companiile care opereaza pe aceeasi nisa de piata, precum si intre companii si centre tehnologice sau universitati.

In vederea dezvoltarii clusterelor, proiectul presupune realizarea unui inventar al companiilor care activeaza in domeniu, derularea unor studii cu privire la piata si resurse, precum si identificarea de noi abordari in rezolvarea problemelor de mediu. Toate aceste activitati sunt facilitate de existenta unui portal cu informatii actualizate privind bunele practici in domeniu. Portalul reuneste o retea de 650 de companii finlandeze, facilitand astfel schimbul de informatii si materiale atat la nivel national, intre companiile din retea, cat si cu peste 6000 de companii de pe intreg mapamondul.

De la productia de bioenergie la decontaminarea siturilor poluate, de la productia pompelor pentru irigatii la consultant in geotehnologie, paleta de servicii pe care le ofera companiile finlandeze s-a diversificat considerabil ca urmare a proiectului. Pornind de la aceste servicii, au fost create cinci sub-grupuri sau clustere (energie verge, managementul apelor uzate, evaluarea proiectelor miniere, managementul deseurilor solide si controlul factorilor de mediu) in cadrul carora IMM-urile au acces la resursele si experienta unor companii mai mari, centrelor de expertiza si ONG-urilor nationale si international.

In cadrul clusterelor, companiile lucreaza impreuna la activitati de planificare strategica, marketing, elaborarea de materiale promotionale si ghiduri de bune practici, participarea la targuri si demonstratii, stabilirea de tehnici pentru cercetare si dezvoltare etc. Toate acestea nu ar fi fost insa posibile in absenta unei bune colaborari intre parteneri: Green Net Finlanda, Parcul de Stiinta si Tehnologie Lahti, Universitatea Politehnica din Häme, Universitatea Tehnica din Lappeenranta si Parcul Tehnologic Turku.

Contributie UE: 700 000 euro

Contact

      GreenNetFinlandFI
      Pakkalankuja 5
      FIN-01510, Vantaa
      Suomi - Finlanda
      Manager de proiect
      Lauri Hietaniemi
      E-Mail: Lauri.Hietaniemi@greennetfinland.fi


PARTENERI: