Deseurile de ieri, energia de astazi

Estonia

Pe parcursul ultimului deceniu, pentru a se conforma cu directiva UE din 2001 privind situatia gropilor de gunoi, Estonia a introdus noi centre de management a deseurilor, promovand reciclarea si reutilizarea si reabilitand vechile spatii de depozitare a gunoiului. Din cele 350 de gropi de gunoi, in prezent mai functioneaza doar cinci, care sunt gestionate cu atentie pentru a reduce intr-o masura cat mai mare impactul negativ asupra mediului.

Inainte de a fi reabilitata, groapa de gunoi din apropierea orasului Talinn acumulase peste 200 000 de tone de deseuri, avand o inaltime de 40 de metri si o suprafata de peste 30 de hectare. Daca in urma cu aproape 10 ani acest depozit de deseuri era o sursa majora de poluare pentru locuitorii din zona, riscul producerii unor hazarduri biologice a fost redus semnificativ in ultimii ani.

Pe suprafata gropii de gunoi a fost instalat un sistem de colectare a biogazului – cu 7 kilometri de conducte, trei statii de regularizare, un compresor si un furnal de ardere a biogazului, astfel incat astazi vechea groapa de gunoi produce biogaz, caldura si energie electrica pentru compania locala de energie.

Mirosurile au disparut, calitatea apei s-a imbunatatit, iar cateva specii de animale salbatice, precum caprioarele, vulpile si iepurii au revenit deja in habitatul lor initial. Totodata, datorita economiei de costuri, municipalitatea dispune in prezent de resurse pentru a construi un centru de colectare si sortare a deseurilor. Astfel, proiectul s-a dovedit a fi nu numai eficace, cat mai ales durabil, depozitul de deseuri putand fi exploatat pentru cel putin inca 30 de ani in vederea producerii biogazului.

Contributie UE: 7 140 000 euro

Contact
       City of Tallinn
       Head of Waste Management Division
       Jana, Kivimägi
       Tel.: +372 640 4609
       E-Mail: jana.kivimagi@tallinnlv.ee


PARTENERI: