Aeroportul din Sofia – un punct de plecare catre integrarea europeana

Bulgaria

Construit in anii 1940, la mai putin de 40 de kilometri de centrul orasului, aeroportul din Sofia avea pana nu demult un singur terminal, aratand ca o statie de autobuz supradimensionata. Fiind principalul punct de intrare in tara a oamenilor de afaceri si turistilor, aeroportul a beneficiat de asistenta financiara pre-aderare in vederea construirii unui nou terminal si adaptarii serviciilor la numarul din ce in ce mai mare de calatori.

Noul terminal are o capacitate de pana la 20 de aeronave, fiind utilizat anual de peste 2.6 milioane de calatori. Lucrarile de modernizare au durat aproape 3 ani si au implicat nu doar extinderea pistelor, ci si construirea unei noi cladiri si a unei parcari. Cladirea centrala include facilitati pentru pasageri, ghisee de acces si birouri ale companiilor aeriene. Sala de imbarcare are o lungime de 210 metri si ofera acces la sase porti, fiecare dotate cu pasarele pentru imbarcarea pasagerilor.

Parcarea, construita la cativa zeci de metri de terminal, are patru nivele si o capacitate totala de 820 de locuri. Pentru a facilita transportul pasagerilor catre oras, municipalitatea a introdus o noua linie de autobuze, care face legatura intre aeroport si Bulevardul Bruxelles.

Inaugurat la sfarsitul anului 2006, proiectul finantat din fonduri de pre-aderare a facut posibila realizarea unui aeroport modern, care respecta reglementarile de trafic aerian si standardele de siguranta si securitate definite de catre Uniunea Europeana si Organizatia Internationala de Aviatie Civila. Noul terminal va contribui, prin facilitarea fluxurilor turistice si a comertului, la dezvoltarea pe termen lung nu doar a capitalei Sofia, ci si Bulgariei in ansamblul sau.

Cost total: 110 000 000 euro
Contributie UE: 40 920 000 euro

Contact:
Ministerul de Transporturi al Republicii Bulgaria
Tel.: +359 2 9409 414
Fax: +359 2 9409 795
E-Mail: VGospodinova@mt.government.bgPARTENERI: