Arca lui Noe in nord-vestul Europei

Olanda

Inundatiile care au avut loc in ultimii ani in nord-vestul Europei, pe fluviile Rin, Mosel sau Elba, au atras atentia asupra necesitatii implementarii unui sistem de diseminare a informatiilor despre fenomenele meteorilorgice. Raportul “von Kirbach” elaborat in urma inundatiilor din zona Elbei a aratat ca, in pofida disponibilitatii informatiilor relevante, ele nu erau transmise catre zonele care se confruntau cu calamitati. 

Riscul ridicat de inundatii solicita un management coordonat al informatiilor. Acesta este obiectivul proiectului NOAH: de a oferi informatii relevante la timp, inaintea si in timpul situatiilor de criza cauzate de inundatii.

Partenerii sunt organizatii olandeze si germane situate pe malul Rinului. In cadrul proiectului participa si organizatii din Irlanda, Franta, Marea Britanie, Scotia si Polonia, avand rol de observatori sau experti. Partenerii olandezi includ STOWA (Fundatia pentru cercetari acvatice) – coordonatorul proiectului si Ministerul pentru Transporturi si Navigatie. Partenerii germani sunt Centrul pentru protectia impotriva inundatiilor din Koln si organizatia “Regierungspräsidium" din Karlsruhe, regiunea Baden-Wurtemberg.

In timp, proiectul s-a extins de la sisteme fluviatile la sisteme de coasta, fiind atrasi noi parteneri: Oficiul de Lucrari Publice si Consiliul Local Dublin din Irlanda, organizatia Erftverband si Divizia de Inginerie Hidraulica si Drumuri din Olanda.

Principalul obiectiv al proiectului NOAH este gestiunea fluxului de informatii in timpul inundatiilor. Informatiile relevante trebuie sa fie disponibile in timp util, corecte si clare. Grupurile tinta sunt, pe de-o parte, toti decidentii si managerii din domeniul gestiunii resurselor de apa, iar pe de alta parte, societatea civila. Pe baza unei colaborari stranse cu serviciile de interventie in situatii de urgenta, sistemul de informare si comunicare va contribui la cresterea eficacitatii mecanismelor de prognoza si alerta.

Sistemul de informare si comunicare include sisteme de prognoza, informatii geografice, planuri de alerta, harti si scenarii. Toate aceste informatii sunt stocate pe o pagina de internet de tip GIS, disponibila chiar si pe un dispozitiv mobil. Informatia este structurata astfel incat decidentii, serviciile de interventie si publicul sa primeasca informatii relevante si adaptate necesitatilor si responsabilitatilor lor, datele fiind grupate in 9 module principale.

Cost total: 9,576,191 euro
Contributie UE: 4,788,095 euro

Contact
      NOAH Project Office
      STOWA
      P.O. Box 8090
      NL-3503 RB, Utrecht
      Olanda
      E-Mail: noah@stowa.nl


PARTENERI: