Dezvoltarea spiritului antreprenorial in randul tinerilor

Belgia

O organizatie non-profit dintr-un cartier marginas al capitalei Belgiei a beneficiat de sprijin prin intermediul URBAN II pentru incurajarea spiritului antreprenorial in randul populatiei defavorizate din Bruxelles. Metoda utilizata in cadrul campaniei “Alfabetizare economica” este cu adevarat originala: un joc interactiv adaptat nevoilor individuale.   

Infiintarea si mentinerea unei afaceri este mult mai mult decat un joc. Cu toate acestea, un joc este un mijloc distractiv de a invata despre antreprenoriat. Aceasta metoda a fost implementata de Group One, o organizatie fara scop lucrativ, in cartierul Saint Gilles, unde rata somajului este foarte ridicata.

Metoda este originara din Africa de Sud – unde a fost dezvoltata de Institutul de Antreprenoriat Sud-African  - si se bazeaza pe un joc interactiv de simulare, care ii aduce pe participanti intr-un context antreprenorial. Aceasta metoda de a invata prin practica stimuleaza creativitatea tinerilor si le permite sa isi evalueze responsabilitatile si sa invete din greseli.

Programul "J'entreprends@Bruxelles" include mai multe module de jocuri care se finalizeaza cu un test ce vizeaza consolidarea cunostintelor. Fiecare modul se bazeaza pe informatiile obtinute in modulul anterior, complexitatea crescand in mod gradat. Aceasta formula de instruire este flexibila din punct de vedere al duratei si continutului, aducand beneficii tinerilor, indiferent de nivelul lor de cunostinte. Programul include si o vizita din partea unui antreprenor – care impartaseste tinerilor experienta si entuziasmul sau.

Misiunea programului este de a creste gradul de constientizare asupra necesitatii si importantei spiritului antreprenorial in randul populatiei defavorizate. Un program complementar este "HomoResponsabilis", care foloseste aceeasi metoda pentru a-I familiarize pe tineri cu probleme privind dezvoltarea durabila. Group One ofera si un serviciu de sprijinire a tinerilor antreprenori in cadrul Centrului de Afaceri Saint Gilles, care gazduieste aproximativ 40 de noi intreprinderi mici si mijlocii.

"J'entreprends@Bruxelles" si-a inceput activitatea in ianuarie 2005, dupa o etapa de dezvoltare si testare. La sfarsitul anului 2006, in cadrul programului fusesera oferite 465 de ore de instruire, pentru 828 de persoane din invatamantul liceal, universitar, din ONG-uri si organisme de integrare sociala, precum si oamenilor cu idei si proiecte de afaceri. Impactul programului este deosebit, furnizand participantilor o forma de “alfabetizare economica” care se dovedeste utila intr-o multitudine de situatii.

Nu in ultimul rand, metoda s-a dovedit a fi usor transferabila, fiind extinsa si in Valonia, in parteneriat cu agentia de ocupare a fortei de munca. Astfel, "J'entreprends@Bruxelles" si "HomoResponsabilis" ofera o abordare dinamica aa dezvoltarii zonelor defavorizate indiferent de regiune.

Cost total: 532 500 euro

Contributie UE: 266 250 euro

Contact
        Alexandre Bertrand
        "J'entreprends@Bruxelles" programme manager
        E-Mail: alexandre.bertrand@groupeone.be
        Groupe One ASBL
        150 Rue Théodore Verhaegen
        B-1060, Bruxelles
        Belgia
        Tel.: +32 2 543 44 18

 


PARTENERI: