Un acvariu gigantic combate desertificarea economica

Portugalia

In Alentejo, un acvariu gigantic cu apa dulce serveste ca observator stiintific asupra vietii acvatice si mediului natural, aducand, in acelasi timp, numeroase beneficii economiei locale prin rolul sau de atractie turistica. Astfel, acvariul Mora este atat un centru turistic, cat si un centru de cercetare stiintifica si educatie cu privire la mediu.

Orasul Mora este situat la aproximativ 10 km distanta de Lisabona, in districtul Evora din regiunea Alentejo. Cu toate ca a fost puternic afectat de exodul rural, desertificarea economica si o rata foarte mare a somajului cauzata de o criza prelungita care a afectat toate sectoarele economice, Mora nu duce lipsa de resurse. Printre acestea se numara identitatea culturala puternica si patrimoniul natural remarcabil.

Constructia acvariului Mora – cel mai mare acvariu de apa dulce din Europa si al treilea cel mai mare din lume – pe malul drept al raului Ribeira da Raia din parcul natural Gameiro se numara printre multitudinea de initiative co-finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Initiat in 2004 printr-un acord intre consiliul local al orasului Mora si acvariul din Lisabona, proiectul vizeaza atat scopuri stiintifice, cat si educationale. Totodata, are un impact economic pozitiv asupra comunitatii locale prin rolul sau de centru turistic, mestesugaresc, comercial si de agrement.

Acvariul a fost inaugurat pe 21 martie 2007 printr-o campanie majora de informare in mass-media din Portugalia si Spania. Designul exterior al cladirii este influentat de aspectul hambarelor traditionale din regiunea Evora, integrandu-se astfel in peisajul cultural local.

Pe interior, centrul din Mora gazduieste o expozitie permanenta de acvarii si terarii proiectate si echipate pentru observarea indeaproape a zeci de specii de pesti, bacterii, reptile si mamifere din mediul acvatic, de la izvoarele la varsarea raurilor. Exponatele sunt prezentate in sisteme care reproduc conditiile naturale de mediu.

Pe langa speciile de crapi, sturioni, tipari, vidre si alti reprezentanti ai faunei locale si europene, acvariul din Mora ofera adapost si unor specii originare din apele Amazonului sau fluviilor din Africa, cum sunt pestii piranha sau anacondele. Toate acestea starnesc curiozitatea vizitatorilor si permit compararea ecosistemelor.

Cladirea gazduieste si un muzeu al pescuitului, un centru de documentare, o zona multimedia, sali de conferinta utilizate in scop educational si o gama larga de alte facilitate, inclusive un restaurant, o cafenera, magazine si parcare.

In pofida dificultatilor financiare, administrative si tehnice care au marcat realizarea acestui proiect ambitios, rezultatele initiale au deposit cu mult asteptarile. La o luna de la deschidere, acvariul fusese deja vizitat de peste 35 000 de turisti. Printre cei mai fascinate vizitatori se numara copii de la scolile din imprejurimi.

In afara rolului turistic, acvariul contribuie la constientizarea importantei protejarii habitatelor acvatice. Vizitand acest acvariu, copiii invata care este impactul activitatii umane asupra ecosistemelor naturale si surselor de apa, aducand in discutie dimensiunile ecologice si sociale ale activitatilor traditionale locale.

Cost total: 5 779 452 euro
Contributie UE: 2 839 204 euro


Contact
          Joachim Neto
          Mairie de Mora (Camara Municipal de Mora)
          Rua do Município
          P-P-7490, Mora
          Portugalia
          Tel.: +351 266 439 070
          E-Mail: jmlneto@mail.telepac.pt / cmmora@mail.telepac.pt
          Web: http://www.cm-mora.pt/NR/exeres/1A0B6901-D11F-4BA8- B5AF-50D44156ED0F.htm

          Fluviário de Mora
          Parque Ecológico do Gameiro
          P-P-7490, Cabeção/Mora
          Portugalia
          Tel.: +351 266 448 130
          E-Mail: fluviariomora@mail.telepac.pt
          Web: http://www.fluviariomora.pt/


PARTENERI: