Cercetare in largul marii: Celtic Voyager

Irlanda

Primul vas de cercetare marina al Irlandei faciliteaza dezvoltarea durabila a resurselor marine ale tarii.

O tara insulara, Irlanda dispune de resurse marine vaste si in cea mai mare masura nexplorate, evaluate la un milliard de euro si cu o suprafata de aproape 10 ori mai mare decat cea a tarii. Aceasta resursa are un impact din ce in ce mai mare asupra economiei irlandeze, oferind locuri de munca unui numar de peste 32 000 de persoane si dispunand de un imens potential pentru cercetare si dezvoltare.

Irlanda dispune la momentul actual de un vas de cercetare marina de ultima generatie, a carui achizitie a fost co-finantata prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Marine. Acesta se numeste Celtic Voyager si a fost utilizat in peste 300 de misiuni stiintifice. Construit in Olanda si dat in functiune in iulie 1997, Celtic Voyager face parte din programul de extindere a flotei de cercetare a Irlandei si constituie o importanta unitate de cercetare, instruire si monitorizare a apelor de coasta ale Irlandei. Activitatea sa este estentiala pentru asigurarea dezvoltarii durabile a resurselor marine ale Irlandei.

Activitatea vasului Celtic Voyager inclue analize de mediu, monitorizarea poluarii, studii de management a resurselor piscicole, explorare oceanografica si a mineralelor marine. Celtic Voyager este dotat cu echipament de navigare de ultima ora, are o lungime de 31,4 m si un motor de 650 kW, care ii confera o viteza maxima de 10 noduri. Vasul dispune de laboratoare dotate la cele mai inalte standarde stiintifice si un sistem de colectare a datelor care utilizeaza o varietate de instrumente de masura a salinitatii, turbiditatii, fluorizarii. Datele colectate sunt gestionate de Centrul de Date al Institutului Maritim din Irlanda.

Celtic Voyager poate gazdui 6-8 cercetatori, pe o perioada de pana la 17 zile. Vasul dispune de un echipaj experimentat si capabil de a utiliza echipament stiintific avansat. Vasul Celtic Voyager a contribuit la o dezvoltare semnificativa a cercetarii celei mai importante resurse a Irlandei, fiind capabil de a face fata celor mai provocatoare programe de cercetare. In Aprilie 2003, lui Celtic Voyager i s-a alaturat Celtic Explorer, primul submarine de cercetare avansata al Irlandei. Ambele vase apartin si sunt gestionate de catre Institutil Maritim Irlandez.

Cost total: 2 730 902
Contributie UE: 2 048 176


Contact:

Michael Gillooly
Institutul Maritim al Irlandei
Parkmore Industrial Park West
Tel.: +353 91 773900
Fax: +353 91 773908
E-Mail: mick.gillooly@marine.ie


PARTENERI: