In serviciul inovatiei

Luxemburg


Proiectul Ecostart, primul de acest fel din Luxemburg, vizeaza atragerea si dezvoltarea de intreprinderi noi si inovatoare.

Proiectul se desfasoara in contextul dificultarii atragerii unor proiecte majore de investitii in Luxemburg si necesitatii infrastructurii industriale prin dezvoltarea de noi proiecte cu o valoare adaugata ridicata. In aceste circumstante, structurile de sprijin precum incubatoarele de afaceri sunt vazute in general ca fiind instrumente eficace pentru crearea de companii inovatoare.

Pentru a satisface nevoia de antreprenori, Ministerul Economiei si Afacerilor a lansat primul proiect care ofera afacerilor structure de sprijin – “Ecostart”. Pentru a-l implementa, ministerul a achizitionat intreaga cladire “Thomas & Betts”. Co-finantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala a facut posivila renovarea si convertirea cladirii, care ofera astazi 600 de metri patrati de birouri si 3 300 de metri patrati de facilitate de productie.

Ecostart se adreseaza numai activitatilor si furnizorilor de servicii de natura inovativa. Publicul-tinta il reprezinta indivizii care urmaresc infiintarea unor afaceri inovatoare (tineri absolventi, cercetatori, manageri) si micile companii high-tech.

Cladirea serveste unui dublu scop. In primul rand, actioneaza ca un incubator de afaceri, fiind gazda antreprenorilor si a proiectelor inca de la etapa de initiere si sprijinindu-i pe perioada elaborarii proiectului. Impreuna cu agentia nationala pentru promovarea inovatiei si a cercetarii, Ecostart ofera sprijin in realizarea si implementarea unui plan de afaceri. Companiile aflate in etapa de initiere pot beneficia de servicii individuale, instruire, consultanta si finantare. In al doilea rand, Ecostart ofera spatiu companiilor care nu se mai afla in etapa de start-up si devin obligate sa paraseasca incubatorul de afaceri. Gazduirea temporara oferita de catre Ecostart le permite stabilizarea cresterii pe masura tranzitiei catre etapa de dezvoltare a afacerii.

Centrul “Ecostart” a contribuit la initierea a cinci noi companii inovatoare, cu un important potential de crestere. Au fost create aproximativ 50 de noi locuri de munca, companiile fiind active in diverse domenii: procesarea materialelor plastice, modelarea si dezvoltarea de materiale composite “inteligente”, furnizarea unor servicii de evaluare a marfii pentru retaileri de dimensiuni medii si mari si furnizarea de servicii inovatoare companiilor de productie pentru producerea la scara industriala a unor noi produse si optimizarea proceselor de productie existente. Lectiile invatate din aceasta experienta au fost utilizate la crearea uni incubator de afaceri in Belval-Ouest, in “Cité des Sciences, de la Recherche et de l’Innovation”.

In prezent, exista un proiect de extindere a centrului “Ecostart” si transformare a lui intr-un complex cu o suprafata de 4000 de metri patrati, dintre care 3000 de metri patrati vor fi alocati atelierelor, iar 1000 de metri patrati birourilor.

Cost total: 3 677 812 euro
Contributie UE: 919 453 euro


Contact
Mario Grotz
Project manager Ecostart
Ministerul Economiei si Afacerilor
19-21, boulevard Royal
L-L-2449
Luxembourg
Tel.: (+352) 478-4185
E-Mail: Mario.Grotz@eco.etat.lu


PARTENERI: