Fiecare picatura conteaza in tarile Mediterantei

Grecia

Amenintarea lipsei de apa este o preocupare majora pentru multe tari riverane Marii Mediterante. Disponibilitatea si calitatea apei este importanta pentru dezvoltarea economica si bunastarea regiunii. Proiectul MEDDMAN, co-finantat din fonduri europene, ofera o abordare integrate pentru rezolvarea acestei probleme, contribuind la dezvoltarea strategiilor si instrumentelor pentru un management mai bun al resurselor de apa si sol din regiune.

Cele patru state implicate – Grecia, Italia, Franta, Spania – sunt constiente de necesitatea controlarii consumului de apa si sunt capabile sa aprecieze cantitatea si calitatea resurselor disponibile. Proiectul a contribuit la un management integrat al resurselor de apa si la imbunatatirea echilibrului intre cerere si resursele disponibile, furnizand instrumente pentru utilizarea sustenabila a apei si constientizarea populatiei cu privire la necesitatea conservarii resurselor de apa.

Scopul proiectului MEDDMAN este de a asigura cresterea economica continua in statele riverane Marii Mediterane. Proiectul examineaza modalitatile de reutilizare a apei si promovare a cooperarii intre regiuni si tari pentru combaterea secetei si dezvoltarea unui sistem integrat de evaluare a caracteristicilor resurselor de apa, fie ele de suprafata sau subterane.

MEDDMAN evidentiaza implicarea regionala in managementul resurselor, realizand studii cu privire la impactul asupra mediului al diminuarii surselor de apa si degradarii solului. Se acorda o atentie deosebita impactului fenomenelor meteorologice si hidrologice extreme asupra dezvoltarii locale si bunastarii rezidentilor.

Mai multe proiecte de management al resurselor de apa au fost initiate in zone-pilot, MEDDMAN oferind organismelor implicate o metodologie unica, dezvoltata printr-un proces consultativ trans-regional, dar si o analiza a ciclurilor hidrologice si un model regional de previziune a secetelor.

Avantajul implicarii mai multor regiuni ineamna ca solutiilor pot fi aplicate in diferite situatii, oferind autoritatilor o gama larga de instrumente de combatere a secetei si degradarii resurselor de apa. Comunitatile locale joaca un rol important in modul de utilizare al resurselor de apa, prin schimbarea obiceiurilor de consum, fiind astfel tinta campaniilor de constientizare derulate in cadrul proiectelor.

Contributie UE: 787 791 euro

Contact:
Maggie Kossida
Universitatea Tehnica din Atena
Facultatea de Inginerie Civila
5, Iroon Polytechniou
EL-157 80, Atena
Grecia
Tel.: +30210-7723325
E-Mail: m.kossida@chi.civil.ntua.gr
Web: www.meddman.org/


PARTENERI: