De la combustibili fosili la bio-economie

Olanda

O problema importanta care sta in calea dezvoltarii solutiilor pe baza de energie regenerabila este dificultatea realizarii de experimente si teste pe scara larga. Acest pas, de la testarea in laborator la testarea industriala, este adesea o bariera in industria energetica.

Posibilitatea epuizarii depozitelor de combustibili fosili si materii prime, problemele climatice si cresterea exagerata a pretului petrolului face ca si utilizarea resurselor regenerabile sa devina absolute necesara pentru societatea contemporana. Prin utilizarea deseurilor organice pentru sinteza de substante chimice, materiale si combustibili, economia traditionala se transforma intr-o bio-economie bazata pe procese de productie sustenabile.

Necesitatea unor echipamente complexe, care sa permita testarea la scara larga a proceselor si echipamentelor este motivul pentru care consortiul BE-Basic a initiat constructia unei unitati multifunctionale in care companiile, universitatile si institutiile de invatamant superior sa poata experimenta si invata cum procesele de productie pot fi implementate pe scara larga.

Oferind companiilor si institutiilor de cercetare posibilitatea de a testa viabilitatea la scara industriala a ideilor, Unitatea-pilot de Bioprocesare din Delft contribuie la dezvoltarea utilizarii surselor alternative de energie, aducand Olanda in fruntea statelor cu economie “bio”.

Unitatea are o structura modulara. Utilizatorii selecteaza procesele care sunt investigate, de la diferite metode de tratament al biomasei la fermentare, reciclare si bioprocesare. Unitatea este flexibila si orientata catre nevoile cercetatorilor, universitatilor, al institutiilor de cunoastere si al companiilor – de la cele din industria chimica la productia de masini si echipamente. Studentii, cercetatorii si antreprenorii pot beneficia de numeroase oportunitati de instruire si dezvoltare.

Unitatea-pilot de Bioprocesare din Delft este finantata de catre Universitatea Tehnica din Delft, companii, Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul pentru Agricultura, Natura si Calitate Alimentara din Olanda, autoritatile locale din Rotterdam, Delft si Haga

Cost total: 41 500 000 euro
Contributie UE: 4 645 000


Contact:
         Marti von Stein
         TU Delft
         Gebouw 21
         Prometheusplein 1
         NL-2628, ZC Delft
         Olanda
         E-Mail: m.c.vonstein@tudelft.nl
         Web: http://home.tudelft.nl/en/cooperation/


PARTENERI: