Un instrument inovator pentru dezvoltarea infrastructurii energetice in Austria

Austria

Inca din 1991, regiunea Austria Superioara a urmarit o politica energetica activa, oferind stimulente pentru eficienta energetica si sustinand dezvoltarea unor surse alternative de energie, proiecte pilot si elemente de infrastructura. Cu ajutorul unor idei inovatoare si a finantarii europene, centrala electrica pe baza de biomasa furnizeaza apa calda pentru 121 de consumatori, printr-o retea de alimentare cu energie termica cu o lungime de 11 km.

30% din energia consumata in Austria Superioara este generata in prezent de surse regenerabile. Acest lucru are implicatii positive pentru dezvoltarea regionala a unei zone cu peste 150 de municipii. In aceasta regiune, aproxmativ 100 de municipii si companii au optat pentru formula “Contractarii energetice”, un instrument revolutionar, daca nu chiar inovator pentru finantarea infrastructurii energetice. Austria Superioara este prima regiune in Europa care a implementat un astfel de sistem de finantare.

Cum functioneaza? Sa luam exemplul unei localitati care doreste sa isi modernizeze sistemul de incalzire si iluminat public sau sa izoleze o cladire publica. Solicita o companie specializata care nu numai ca instaleaza echipamentul, dar isi asuma si sarcina administrarii intregului proiect, inclusiv mentenanta. Prin semnarea unui contract, antreprenorul garanteaza municipalitatii un anumit nivel al energiei economisite. Banii economisiti permit municipalitatii sa ramburseze investitia sau chiar sa finanteze noi proiecte.

In orasul Munderfing, autoritatile locale au semnat un contract pentru instalarea a 318 corpuri de iluminat stradale, avand un cost total de 165 000 de euro. Daca inainte de instalarea lor municipalitatea consuma mai mult de 46 000 kWh pe an, in prezent consuma numai 35 900 kWh pe an. Diferenta reprezinta o reducere cu 23% a costurilor cu energia, care este garantata prin contract.
Pentru aceste contracte, agentia regionala de energie din Austria Superioasa ofera consultanta, sprijin si chiar finantare (in medie, echivalenta cu un procent de 14-25% din totalul costurilor). Aceasta formula de contractare adduce beneficii ambelor parti:

  • Mandatarul (autoritatile locale) nu sunt nevoite sa cheltuiasca bani pe noi echipamente;
  • Energia economisita care este garantata de la inceput prin contract va finanta noua investitie;
  • Mandatarul beneficiaza de know-how-ul contractantului si de tehnologie de management a energiei de ultima ora;
  • Imaginea mandatarului este imbunatatita;
  • Personalul din institutiile publice se concentreaza numai asupra activitatii institutiei si nu asupra mentenantei infrastructurii;
  • Contractantul incheie un contract pe termen lung, imbunatatind vizibilitatea pe piata a serviciilor si produselor sale.
Contact:
          Christiane Egger
          O.Ö. Energiesparverband (ESV)
          Landstraße 45
          A-A-4020, Linz
          Austria
          Tel.: +43 732 7720 14380
          Fax: +43 732 7720 14383
          E-Mail: office@esv.or.at
          Web: www.esv.or.at/english/home/


PARTENERI: