Tehnologia "verde" transforma Danemarca

Danemarca

Proiectul “Cleantech” a a avut ca si rezultat pozitionarea tehnologiei daneze ca si lider in domeniul energiilor regenerabile la nivel european, prin activitati de inovare si antreprenoriat. Astfel de proiecte contribuie la atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020, ajutand Uniunea Europeana sa depaseasca provocarile privind imbatranirea populatiei, calificarea fortei de munca, necesitatea inovarii, realizarea unui echilibru intre cresterea economica si dezvoltarea durabila si asigurarea unor surse de energie regenerabile si sigure pentru populatie.

Proiectul a vizat crearea unui cluster tehnologic, care se intinde din apropierea capitalei Copenhaga si pana in regiunea Zealand si care este o zona vitala pentru cresterea si dezvoltarea economica vitoare a tarii. Cei 200 de membri ai clusterului danez au contribuit la crearea de noi locuri de munca, initierea de parteneriate public-private, atragerea investitorilor straini, realizarea unor facilitati de testare mai performante, reducerea impactului negativ asupra mediului si gasirea unor solutii la problemele climatice actuale.

Activitatile clusterului includ facilitarea inovarii si programelor de dezvoltare a antreprenorilor, punerea la dispozitia companiilor a facilitatilor de testare, furnizarea de servicii de cercetare, infiintarea a sase retele industriale de tehnologie si cooperarea cu clustere internationale in vederea cercetarii si schimbului de bune practici.

Pe langa crearea a 1000 de noi locuri de munca, proiectul a atras 25 de companii straine si a dus la crearea a 30 de noi centre de inovare si cercetare, infiintate printr-un parteneriat intre companii si institutiile de cercetare. De asemenea, au fost stabilite 15 de contracte de colaborare cu clustere din afara tarii, marind astfel aria de expertiza a cercetatorilor.

Proiectul este recunoscut ca fiind printre primele 10 clustere de tehnologii prietenoase cu mediul la nivel global, companiile din cadrul clusterului organizand cu success mai multe conferinte internationale. Pagina de Internet a proiectului este site-ul cu cei mai multi vizitatori din Danemarca.

Cost total: 19 477 000 euro
Contributie UE: 9 738 500 euro


Contact:
         Clusterul Cleantech
         Nørregade 7B
         DK-1165
         Copenhaga
         Tel: +45 3322 0222
         Web: www.cphcleantech.com/


PARTENERI: