Muntii prind viata in Cipru

Cipru

In pofida faptului ca se numara printre siturile din patrimonial mondial al omenirii UNESCO, mica comunitate montana Kalopanayiotis s-a confruntat in ultimii ani cu problema reducerii si imbatranirii populatiei. Cu toate acestea, prin proiectul “Revitalizarea comunitatii Kalopanayiotis” se urmareste renovarea monumentelor istorice si culturale, refacerea drumurilor de acces si modificarea dinamicii populatiei.

Proiectul a influentat puternic dezvoltarea si revitalizarea comunitatii, avand ca si rezultate atragerea si mentinerea in localitate a generatiei tinere. Turismul rural si cultural sunt solutiile pentru supravietuirea comunitatii. In trecut, turistii obisnuiau sa petreaca in Kalopanayiotis o singura zi, doar pentru a vizita faimoasa biserica bizantina si muzeul din apropierea ei. In prezent, comunitatea si-a imbunatatit atractiile culturale si facilitatile de primire, in vederea mentinerii pentru mai mult timp a turistilor in localitate, stimularii dezvoltarii afacerilor si imbunatatirii vietii localnicilor. A fost infiintat chiar si un centru cultural, intr-o cladire monument-istoric, care functioneaza ca si locatie pentru organizarea unor evenimente culturale. Amestecul dintre vechi si nou face ca si locatia sa satifaca gusturile tuturor turistilor, atat ale celor conservatori, cat si ale celor moderni.

Mai multe intreprinderi locale implicate in activitatile de turism rural sunt finantate prin scheme de ajutor de stat, finantate la randul lor din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Rezultatul a fost infiintarea mai multor unitati de cazare, taverne si cafenele pentru primirea turistilor. Kalopanayiotis nu este singura localitate care beneficiaza de pe urma proiectului, mica comunitate fiind utilizata in pezent ca si model pentru revitalizarea altor comunitati rurale si imbunatatirea calitatii vietii localnicilor.

Contributie UE: 1 500 000 euro

Contact
        Erato-Ioanna Sarri
        Ofiter coordonare
        Biroul de planificare pentru revitalizarea comunitatii Kalopanayiotis
        Tel.: +357 22 602827
        E-Mail: esarri@planning.gov.cy


PARTENERI: