Valorificarea energiei vulcanilor in insulele Azore

Portugalia

Doua centrale geotermale, co-finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, au demonstrate ca vulcanii pot fi o sursa de energie pentru insulele Azore. Energia “verde” pe care o ofera vulcanii are potentialul de a compensa pentru locatia atat de izolata a insulelor.

Situate la intersectia a trei placi tectonice – Americana, Africana si Euroasiatica – intr-o zona in care scoarta terestra are cea mai mica grosime, arhipelagul Azore cunoaste o intense activitate vulcanica, el insusi fiind de origine vulcanica. Aceasta caracteristica deosebita reprezinta o oportunitate pentru aceasta regiune izolata, ale carei insule se afla la mai mult de 1500 km distanta de coasta Portugaliei.

Insulele Azore se bucura de accesul la o sursa inepuizabila de energie care vine direct din interiorul Pamantului: energia geotermala. Avand in vedere dependenta insulelor de energia importata si costul foarte mare al infrastructurii energetice – inclusiv costul aferent retelei de alimentare cu electricitate – valorificarea energiei vulcanice a venit ca un raspuns firesc la necesitatile energetice ale insulelor.

Prima incercare de valorificare a energiei geotermale a fost realizata in anul 1973, de catre studentii din Ribeira Grande, pe versantii nordici ai vulcanului Fogo, pe insula São Miguel. De atunci, mai multe studii stiintifice si foraje au confirmat existenta unui rezervor de energie geotermica situate la o adancime de peste 800 de metri. O centrala termica, construita in 1980 in Pico Vermelho, a servit ca proiect-pilot pentru transformarea energiei geotermale in electricitate.

Trecerea la productia industriala de energie electrica s-a realizat in cadrul Companiei Geotermale a Insulelor Azore, fondata in 1990. In 1994 a fost finalizata prima etapa a proiectului de constructie a uzinei electrice geotermale Ribeira Grande, in regiunea Cachaços-Lombadas, dupa instalarea a doua generatoare cu o putere de 2.5 MW, urmand ca in 1998 sa fie construite alte doua generatoare cu putere de 4 MW fiecare. O noua centrala este construita in prezent in Pico Vermelho, ceea ce face ca si puterea uzinei electrice sa creasca cu 10 MW. Aceasta adduce capacitatea totala curenta a complexului geothermal Ribeira Grande / Pico Vermelho la 23 MW.

Proiectul a demonstrat viabilitatea economica a energiei geotermale – una dintre cele mai promitatoare surse de energie regenerabila din insulele Azore si care are potentialul de a reduce dependenta insulelor de combustibilii fosili importati si implicit de a le feri de fluctuatia preturilor acestor combustibili. Spre deosebire de energia eoliana, energia eoliana este disponibila in mod continuu, indiferent de conditiile meteorologice.

Un alt proiect, gestionat de compania GeoTerceira S.A., este in stadiul de cercetare, geofizicienii demonstrand existenta unui potential geothermal important. Rezultatele cumulate ale acestor proiecte pot duce, pe viitor, la o crestere a productiei de energie electrica cu pana la 275 GWH/an. Deoarece o uzina electrica geotermala solicita resurse umane calificate, modernizarea sistemului energetic a determinat si infiintarea unui centru de educatie si calificare. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, in afara celor 80 de persoane implicate in constructia efectiva a uzinei, au fost create alte 25 de locuri de munca.

Un alt avantaj este acela ca energia geotermala este 100% regenerabila si nepoluanta, emisiile fiind complet absente. Acest lucru este deosebit de important in contextual in care insulele Azore sunt renumite pentru calitatea exceptionala a mediului natural.

Cost total: 19 616 864 euro
Contributie UE: 9 808 432 euro


Contact:
Carlos Picudo da Ponte
Manager
Sociedade Geotérmica dos Açores S.A. (SOGEO)
Rua Francisco Bettencourt Athaíde, nº1
P-PT-9504-535, Ponta Delgada
Portugalia
Tel.: +351 296 202 374
E-Mail: sogeo@eda.pt
Web: www.sogeo.eda.pt/


PARTENERI: