Excelenta in biologia marina

Suedia

O echipa motivata de cercetatori a transformat un laborator de biologie marina intr-un centru de dezvoltare care respecta mediul inconjurator, devenind un exemplu pentru alte zone costiere. Centrul din Tjärnö poate fi definit ca un generator de cunostinte aprofundate cu privire la biologia marina, in serviciul dezvoltarii durabile.

Pe coasta vestica a Suediei, insula Tjärnö este cel mai vestic punct de lucru al Universitatii din Goteborg si domeniul biologilor specializati in cercetarea mediului marin. Apele marine inconjuratoare au o valoare deosebita, adapostind peste 200 de specii marine endemice. Inca de la infiintarea sa in anul 1963, Laboratorul de Biologie Marina din Tjärnö a atras mii de vizitatri, studenti, cercetatori, dar si turisti. In afara activitatilor de cercetare, laboratorul a dezvoltat si activitati de informare, sub atenta supraveghere a fostului director, Dr. Lars Afzelius, un impatimit al popularizarii stiintei.

In acest context a fost vehiculata ideea infiintarii unui centru regional de excelenta, care sa ofere o platforma pentru transferul de tehnologie. Obiectivul este integrarea cercetarii academice si a cercetarii aplicate pentru a raspunde nevoilor consumatorilor finali din mediul public si privat. Pe langa promovarea studiilor superioare in domeniul biologiei marine, centrul de excelenta isi propune sa diversifice economia zonei, care este in prezent dependenta de relatiile comerciale cu Norvegia. Totodata, Centrul de Excelenta in Biologia Marina vizeaza utilizarea durabila a resurselor prin dezvoltarea de tehnologii si practici prietenoase cu mediul inconjurator.

In pofida locatiei relative izolate, centrul a beneficiat de un devotament relativ ridicat al angajatilor si cercetatorilor, incurajati direct de catre Dr. Afzelius. Proiectul a fost dezvoltat printr-o abordare academica, care ia in considerare necesitatea diversificarii cercetarii in domenii in care influenta asupra comunitatii locale este mai mare, precum pescuitul, managementul zonelor costiere, hidrodinamica apelor de coasta.

Devotamentul membrilor a fost necesar pentru a obtine rezultate pe fronturi multiple: excelenta stiintifica, cooperare externa si obtinerea de finantari. Succesul unor astfel de proiecte consta in aplicarea unui model de parteneriat intre universitati, sectorul public si cel privat. Centrul de Excelenta in Biologia Marina a colaborat indeaproape cu alte universitati, institutii de cercetare nationale si internationale, companii si organisme non-guvernamentale.

O data cu angajarea unor noi cercetatori, forta de munca a laboratorului s-a dublat, ajungand la peste 75 de membri, dintre care 45% sunt femei. Cercetatorii participa anual in multiple programe de cercetare interdisciplinare si intersectoriale, impreuna cu peste 500 de interni, recrutati de pe bancile universitatilor partenere. Incepand cu anul 2005, Centrul de Excelenta in Biologia Marina gazduieste si un Centru pentru Ecologie Marina.

Pana in prezent, Centrul de Excelenta in Biologia Marina a colaborat cu peste 20 de companii cu activitate in diverse sectoare: industria alimentara si farmaceutia, biotehnologie, turism, transport si tehnologii maritime. Au fost inregistrate sase patente, au fost infiintate sase noi companii si au fost create mai mult de 100 de noi locuri de munca. Au fost realizate investitii majore in echipamente, inclusiv in vehicule submersibile si in constructia unui acvariu public.

Sustenabilitatea resurselor marine este motivul principal pentru care companiile apeleaza la Centrul de Excelenta in Biologia Marina. Cercetarea a facilitate dezvoltarea unor planuri de management al pescuitului mai prietenoase cu mediul si crearea unor noi materiale utilizabile in constructia navelor si submarinelor. Per ansamblu, proiectul Tjärnö prezinta interes pentru toate zonele de coasta ale Europei, chiar si in cele mai izolate regiuni.

Cost total: 10 300 000 euro
Contributie UE: 2 500 000 euro


Contact:
         Eva Marie Rödström
         Manager proiect
         Laboratorul de Biologie Marina din Tjärnö
         S-452 96, Strömstad
         Suedia
         Tel.: +46 526 686 30
         E-Mail: eva.marie.rodstrom@tmbl.gu.se
         Web: www.tmbl.gu.se/resdev/tce.htmlPARTENERI: