Energie “verde” pentru spitalul din Szeged

Ungaria

Gandeste global, actioneaza local! Autoritatile din Szeged fac fata incalzirii locale prin reproiectarea sistemului de alimentare cu energie al spitalului public.

Nu foarte departe de frontiera cu Serbia si Romania, la 172 km sud de Budapesta, Szeged este un important oras universitar si centru turistic situate la aproximativ 172 km sud de Budapesta. Autoritatile locale au decis sa reproiecteze intregul system de alimentare cu energie al spitaluli municipal. Instalatiile dateaza din 1984, iar atat consumul, cat si costurile de intretinere erau foarte mari, cheltuielile cu energia electrica si termica reprezentand circa 40% din bugetul total al spitalului.

Co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, spitalul din Szeged a fost capabil sa introduca un plan de actiune inovativ pentru reducerea consumului de energie. Vechile boilere au fost inlocuite, la fel si sistemul de alimentare cu energie terminca si apa. Au fost instalate panouri solare pe aproximativ 800 de metri patrati din suprafata acoperisului, energia generata de acestea fiind utilizata pentru incalzirea cladirii si productia de apa calda. Sub supravegherea unui manager de proiect, activitatile au fost realizate fara dificultate, spitalul continuand sa furnizeze servicii chiar si pe perioada desfasurarii lucrarilor.

Impactul proiectului a fost simtit in trei arii majore: mediu, inovare si dezvoltare regionala. Consumul de gaz a fost redus cu aproximativ 43%, noul sistem de alimentare cu energie si imbunatatirea izolatiei termice a cladirii conducand la economisirea a 20% din costurile cu energia. Principala inovatie a fost instalarea de panouri solare pe o cladire publica. Aspectul educativ este clar: initiative demonstreaza populatiei ca utilizarea energiei alternative nu este doar eficace, ci genereaza si economii substantiale.

Experienta spitalului public din Szeged a insemnat initierea unei campanii la scara larga pentru utilizarea rationala a energiei in cladirile municipale, inclusive in scoli si centre medicale. Fiind un spital regional, impactul proiectului se extinde dincolo de orasul Szeged, avand o influenta notabila asupra sectorului de constructii, stimuland operatorii sa proiecteze cladiri cu o inalta eficienta energetica.

Cost total: 1 460 000 euro
Contributie UE: 566 000 euro


Contact:
Péter Rácz
Associate of the Department of Development
Tel.: +36-62-564-220
E-Mail: racz.peter@szeged.eu
Web: http://www.szegedvaros.hu/


PARTENERI: