Noi oportunitati de instruire si ocupare a fortei de munca in Luckenwalde

Germania

Orasul Luckenwalde beneficiaza de sprijin financiar prin intermediul proiectului URBAN II pentru dezvoltarea parcului local de biotehnologi, pentru a crea noi oportunitati pentru dezvoltare economica, instruire si ocupare a fortei de munca.
De la reunificarea Germaniei in 1990, Luckenwalde - un oras cu doar 25 000 de locuitori situat la 60 km sud de Berlin - a suferit schimbari radicale. Schimbarile economice si sociale care au urmat reunificarii au avut ca si rezultat un exod al populatiei tinere, o deteriorare a economiei locale si o diminuare a oportunitatilor de instruire si ocupare a fortei de munca.

Una dintre strategiile pentru stimularea dezvoltarii economice si crearea de locuri de munca a fost infiintarea unui parc de biotehnologii, proiect co-finantat prin programul de finantare URBAN II.

Intr-o prima etapa, in cadrul parcului a fost creat un centru de instruire, care ofera cursuri de pregatire vocationala pentru laboranti in domeniul chimiei si biologiei. Instruirea este bazata pe un model de cooperare intre furnizorii de instruire, autoritatile locale si companiile din cadrul parcului de biotehnologii.

Oferta de forta de munca calificata a incurajat relocarea multor companii in cadrul parcului de tehnologii, care erau astfel scutite de costul pregatirii angajatilor, concentrandu-si resursele in etapele de cercetare si dezvoltare.

In prezent, pentru a creste atractivitatea orasului si a regiunii, autoritatile discuta posibilitatea infiintarii unei institutii de invatamant superior in domeniul biotehnologiei, bazata pe acelasi model de cooperare intre mediul privat si cel public. Acest model poate fi transferat catre alte regiuni, pentru a le incuraja sa identifice elementele necesare pentru o schimbare structurala a economiei si sa promoveze solutii finantate din fonduri structurale sau bugetul public, printr-un proces de comunicare activa intre autoritatile locale si regionale si asociatii si companii.

Cost total: 633 000 euro
Contributie UE: 474 000 euro


Contact:
         Christian von Faber
         Markt 10
         D-14943, Luckenwalde
         Germania
         Tel.: +49 3371 672276
         E-Mail: urban@luckenwalde.de
         Web: http://luckenwalde.de/


PARTENERI: