O viata noua pentru un oras vechi - Revitalizarea orasului Bielsko-Biala

Polonia

Cooperarea intre autoritatile publice si sectorul privat a facilitate transformarea centrului vechi al orasului Bielsko-Biala intr-un centru al culturii si turismului.

Orasul Bielsko-Biala este situate in sudul regiunii Silezia, la poalele muntilor Beskidy. Avand o populatie de 177 000 locuitori, orasul a jucat un rol semnificativ in industria poloneza de material textile in perioada 1960-1990. In prezent, orasul este cunoscut mai ales ca si centru turistic, activitatile turistice dezvoltandu-se pe baza unui bogat patrimoniu cultural si architectural, orasul fiind cunoscut ca “Mica Viena”.

In centrul vechi al orasului, patrimonial cultural si architectural s-a degradat treptat, din cauza neglijentei autoritatilor si populatiei. In 1998 a fost elaborate o strategie de dezvoltare si un plan de dezvoltare a orasului vechi. In 2004 a fost adoptat Programul pentru Revitalizarea Orasului Vechi Bielsko-Biala, care a constituit fundamentul unui proiect de dezvoltare co-finantat prin Programul Operational Regional.

Principalul obiectiv al proiectului a fost revitalizarea centrului vechi al orasului, stimuland valorificarea potentialului economic, turistic si cultural. Prima etapa a proiectului a constat in investitii in infrastructura de baza: reteaua de alimentare cu apa, electricitate, energie termica si reteaua de telecomunicatii. In a doua etapa s-a realizat renovarea fatadelor cladirilor din piata din centrul orasului, reconstructia si consolidarea monumentelor istorice si instalarea unei noi retele de iluminat public. Proiectul a fost co-finantat de autoritatile publice – parteneri in elaborarea si implementarea proiectului.

Implementarea cu success a proiectului a demonstrate capacitatea parteneriatului public-privat pentru furnizarea unor beneficii reale pentru oras si locuitorii acestuia. De asemenea, proiectul a stimulat intreprinzatorii private sa investeasca in centrul vechi al orasului.

Cu toate acestea, revitalizarea vechiului oras nu s-a limitat la infrastructura si cladiri. Autoritatile locale au implementat si proiectul “Impotriva saraciei”, pentru a-I ajuta pe cetatenii din centrul vechi ai orasului sa isi gaseasca un loc de munca prin infiintarea unui centru unde acestia sa poata beneficia de instruire si asistenta.

In prezent, autoritatile incearca sa acceseze fonduri structurale si pentru alte proiecte care sa sustina dezvoltarea orasului ca centru cultural si turistic.

Cost total: 3 000 000 euro
Contributie UE: 1 700 000 euro


Contact:
         Katarzyna Tlałka
         Inspector al Departamentului de Fonduri Europene
         Consiliul local Bielsko-Biała
         Piata Ratuszowy 1
         PL-43-300 , Bielsko-Biała
         Polonia
         Tel.: +48 033 4971 724
         E-Mail: kubica@um.bielsko.pl
         Web: www.um.bielsko.pl


PARTENERI: