Calitate inscriptionata in marmura

Spania

In inima Andaluziei, noul Centru de Tehnologie al Rocilor din Macael a devenit “motorul” industriei materialelor de constructie. Marmura de Macael i-a adus orasului renumele de “orasul aurului alb”. Macael se afla in centrul unei regiuni cu o suprafata de 300 kilometri patrati, cu 23 000 de locuitori si are cea mai mare densitate de intreprinderi mici si mijlocii din Andaluzia. Cele 300 de firme cu activitate in domeniul prelucrarii rocilor ornamentale ofera peste 5400 de locuri de munca.

Acest sector industrial in plina ascensiune a supravietuit mai multor perioade de criza economica, gasind de fiecare data o solutie pentru relansare. Recent, un nou factor a dus la o dezvoltare fara precedent a sectorului: necesitatea protectiei mediului.

Acesta a fost contextul in care, in 1998, a fost infiintat Centrul de Tehnologie a Rocilor din Andaluzia, de catre Departamentul pentru Industrie si Ocuparea Fortei de Munca. Co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, proiectul a vizat constructia cladirii in care urma sa isi desfasoare activitatea centrul si achizitia de echipament tehnic si stiintific.

In cadrul centrului, administratia orasului Macael coopereaza cu agentii economici in diverse sectoare de activitate (prelucrarea materialelor de constructii, sculpturi ornamentale, extragerea carbonatului de calciu), impreuna cu alte companii auxiliare si organizatii tehnologice.

Obiectivul este asocierea sectorului traditional de prelucrare a marmurei cu cercetarea si inovarea in scopul mentinerii competitivitatii in una dintre cele mai importante industrii ale economiei andaluziene. Din acest motiv, Centrul de Tehnologie a Rocilor coopereaza cu mediul de afaceri, oferind “taietorilor in piatra” tehnologiile moderne solicitate de catre evolutia pietelor, promovand in acelasi timp principiile traditionale ale prelucrarii rocilor ornamentale.

Activitatile sunt variate, de la teste de laborator la dezvoltarea unor programe de certificare a calitatii, in conformitate cu un plan cuprinzand cinci sectiuni: design, marketing, dezvoltare tehnologica, instruire si respect pentru mediu. Centrul dispune, de asemenea, de o scoala de proiectare industriala si comercializare a produselor din marmura, administrata in parteneriat cu universitatea din Almeria.

Pe parcursul a trei ani, Centrul de Tehnologie a Rocilor a dezvoltat diverse proiecte, precum prelucrarea mecanica a coloanelor de piatra, procesarea materialelor de constructie cu ajutorul unui jet de apa, copierea inscriptiilor pe marmura, exploatarea minelor subterane, curatarea carierelor in Sierra de Macael, servicii de esantionare pentru arhitecti si decoratori, organizarea de competitii internationale si crearea unui portal destinat resurselor umane din sectorul materialelor de constructii.

Nu exista o formula magica de dezvoltare, ci numai un efort constant in sensul diversificarii si realizarii unui echilibru intre activitati, din necesitatea de a convinge toate partile implicate ca industria materialelor de constructii poate fi sustenabila. Semnificativ este si faptul ca, desi companiile se confrunta cu un deficit de forta de munca specializata, somajul este foarte redus in zona Macael.

Centrul de Tehnologie a Rocilor este principalul aplicant pentru patente din regiunea Andaluzia, pe masura ce operatorii economici devin tot mai dornici sa isi protejeze know-how-ul. Pe termen mediu, cele mai importante probleme sunt imbunatatirea clasificarii rocilor ornamentale de Macael, precum si gasirea de noi utilizari ale marmurei pentru arhitectura si decoratiuni interioare.

Cost total: 3 404 711 euro
Contributie UE: 2 552 533 euro

 

Contact:

         Jerónimo Sánchez
         Centro Tecnológico Andaluz de la Piedra (CTAP)
         Ctra. Olula-Macael, Km. 1,7
         E-04867, Macael (Almería)
         Gerente
         Spania
         Tel.: +34 950 126 370
         E-Mail: jeronimo@ctap.es
         Web: http://www.ctap.es/

 


PARTENERI: