Energie alternativa in Marea Adriatica

Italia

Proiectul Altenergy este implementat in regiunile de coasta ale Marii Adriatice din Italia, Slovenia, Grecia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru. Proiectul promoveaza sustenabilitatea energetica in micile comunitati din zona Marii Adriatice prin sustinerea eficientei energetice si productiei de energie din surse regenerabile. 

Altenergy va dezvolta modele replicabile pentru managementul sustenabil al surselor de energie, care sa poata fi aplicate in comunitatile de mici dimensiuni de pe coasta Adriaticii. Proiectul va sustine comunitatile locale in planificarea si managementul unor actiuni integrate de economisire si productie a energiei din surse regenerabile. In cele din urma, organizatorii considera ca acest proiect poate contribui la protectia si conservarea mediului inconjurator si la ameliorarea vietii oamenilor.
 
Coordonat de regiunea Puglia din Italia, in parteneriat cu institutii din Slovenia, Grecia, Albania, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Serbia si Muntenegru, Altenergy va incuraja in mod activ participarea cetatenilor si operatorilor economici locali. Principalul obiectiv va fi integrarea zonelor rezidentiale, industriale si rurale, care sunt atat consumatori de energie, cat si surse potentiale de energie regenerabila, pentru a atinge un nivel cat mai ridicat al sustenabilitatii la nivelul comunitatilor.

La nivel practic, proiectul va implica constientizarea comunitatilor locale cu privire la necesitatea utilizarii energiei regenerabile, dezvoltarea cunostintelor despre productia si economisirea de energie regenerabila, precum si rezolvarea unor probleme energetice specifice zonei Marii Adriatice.

Echipa de proiect va realize o analiza in profunzime a echilibrului energetic in comunitatile locale vizate si, impreuna cu populatia locala, va dezvolta un plan integrat de sustenabilitate pentru fiecare dintre aceste comunitati. Intreprinderile mici si mijlocii vor fi si ele incluse in proces, participand impreuna cu echipa de proiect la seminarii si workshopuri de dezvoltare a capacitatii IMM-urilor cu activitate in domeniul energetic.

De asemenea, se va realiza un studiu de fezabilitate in fiecare dintre comunitatile vizate, oferind detalii cu privire la actiuni specifice de economisire si productie a energiei regenerabile. In final, vor fi implementate mai multe proiecte-pilot si actiuni demonstrative pentru a servi ca si modele de referinta pentru intreaga zona din apropierea Marii Adriatice.

Cost total: 12 499 600 euro

Contact:

        Claudio Polignano
        Regione Puglia
        Servizio Mediterraneo
        E-Mail: c.polignano@regione.puglia.it


PARTENERI: