Redescoperirea farmecului activitatilor traditionale

Marea Britanie


Proiectul BESST (Business and the Environment linked through Small Scale Tourism) se bazeaza pe o abordare inovatoare a dezvoltarii potentialului turistic al arealelor rurale si urbane in Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia si Suedia. Scopul este conservarea identitatii culturale a comunitatilor locale, restaurarea prosperitatii si asigurarea protectiei mediului. Printre cele mai semnificative rezultate ale proiectului se numara lansarea unor ghiduri turistice, a unor trasee turistice culturale si stimularea infiintarii fermelor piscicole.

Sectoarele economice traditionale din zona Marii Nordului au suferit un declin major in ultimii ani, consecinta fiind reducerea investitiilor si a oportunitatilor de angajare. Prin intermediul proiectului, afacerile locale, autoritatile si cetatenii redescopera farmecul, frumusetea si potentialul economic al comunitatilor din care fac parte.

Proiectul acopera o diversitate de areale rurale, urbane si ecosisteme naturale. Aceste areale au in comun un potential turistic unic. Acesta este un factor decisiv pentru lansarea de noi afaceri, cum este cazul destinatiei “Cunoasteti albinele” din Parcul National Peak District din Marea Britanie.

Fermierii, proprietarii atelierelor mestesugaresti si companiile de constructii se implica activ in gasirea unor noi modalitati de crestere si dezvoltare. Managerul de proiect al BESST, Ken Parker, considera ca proiectul a promovat farmecul regiunii, oferind oamenilor inspiratia si entuziasmul necesar pentru a-si urmari ambitiile, respectand in acelasi timp standardele de calitate.

De exemplu, centrul de informare din Femsjö, Suedia, a fost construit atat in beneficiul vizitatorilor, cat si al comunitatilor locale, relatand istoria zonei Femsjö si oferind afacerilor oportunitatea de a exploata potentialul din regiune. La nivel national, proiectul a fost recunoscut ca fiind unul dintre motivele pentru cresterea populatiei si dezvoltarea economica a zonelor rurale.

Datorita abordarii transnationale si cooperative, au fost proiectate schimburi interntionale de experienta pentru a stimula activitatile economice si a disemina cunostintele insusite. Privind spre viitor, conexiunile dintre cele trei tari, formularea de solutii pentru afaceri, infiintarea de retele sociale si dinamismul economic vor continua intr-un trend ascendent, stimuland dezvoltarea zonei nordice a Uniunii Europene.

Contributie UE: 1 050 000 euro

Contact:

         Alison Riley
         Manager proiect
         Peak District National Park
         Aldern House
         Baslow Road
         Bakewell
         UK-DE45 1AE, Derbyshire
         United Kingdom
         E-Mail: Alison.Riley@peakdistrict.gov.uk
         Web: http://www.northsearegion.eu/iiib/projectpresentation/details/&tid=11&theme=1


PARTENERI: