Eco-inovare la tarmul Atlanticului

Portugalia

Proiecte precum ECO-INNOVA ajuta Uniunea Europeana sa devina o economie inteligenta, sustenabila si integrata pana in anul 2020, in conformitate cu strategia de dezvoltare UE 2020. Proiectul va furniza cooperare, investitii si asistenta tehnica companiilor ale caror activitati sunt considerate prietenoase cu mediul si responsabile din punct de vedere social si al mediului inconjurator.

ECO-INNOVA este un proiect de cooperare, investitii si asistenta tehnica adresat intreprinderilor mici si mijlocii si realizat in conformitate cu principiile de functionare ale incubatoarelor de afaceri. Derulat in perioada 2011-2013, ECO-INNOVA acopera patru regiuni ale tarmului Atlanticului, in patru tari: Franta, Portugalia, Spania si Marea Britanie. Proiectul este finantat de Comisia Europeana ca parte a programului de cooperare transatlantica.

Activitatile proiectului include definirea unei strategii pentru eco-inovare, bazata pe analiza situatiei curente a fiecarei regiuni. De asemenea, proiectul isi propune sa creeze o infrastructura transnationala pentru a informa, dezvolta si promova cooperarea si eco-inovarea in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii, oferind solutii la problemele existente in prezent si stimuland activitatile antreprenoriale prietenoase cu mediul.

ECO-INNOVA isi propune atingerea a trei obiective specifice. Primul este dezvoltarea unor afaceri “eco”, printr-o strategie orientate asupra mediului de afaceri si dezvoltarii activitatilor economice. Al doilea obiectiv este incurajarea crearii unui sistem de eco-inovare in cadrul intreprinderilor. In al treilea rand, proiectul vizeaza dezvoltarea cooperarii intre intreprinderile participante din toate cele patru tari.

Proiectul este important pentru regiunile din apropierea tarmului Oceanului Atlantic deoarece acestea dispun de un important potential national si constituie sursa unor numeroase activitati precum turismul, pescuitul si agricultura. Aceste zone sunt sensibile la conservarea si exploatarea durabila a resurselor. Prin urmare, companiile trebuie sa fie orientate catre eco-inovare, reducand la minimum impactul asupra mediului prin introducerea unor noi metode de productie di management sau prin adaptarea sistemelor existente.

Proiectul functioneaza pentru a dezvolta noi oportunitati si a crea avantaje competitive pe baza unei abordari eco-inovatoare. Scopul este pozitionarea companiilor in sectorul de protectie a mediului si reducerea impactului activitatilor de afaceri asupra mediului.

Cost total: 1 435 489 euro
Contributie UE: 933 068 euro


Contact:
          ECO-INNOVA
          Paulo Gomes
          Tel.: +351 226 086 300
          E-Mail: coop-atlantico@ccdr-n.pt
          Web: http://www.ccdr-n.pt/


PARTENERI: