Educatie si inovare intr-o singura locatie

Olanda

Fostul cimitir de nave din Rotterdam, cel mai mare port European, este transformat intr-un campus pentru institutiile de invatamant, companiile cu activitati inovatoare si institutiile de cercetare. In cadrul campusului, institutiile de invatamant si companiile colaboreaza pentru a ajunge la solutii durabile si inovatoare pentru pietele de constructii, transport si energie. Un reprezentant al autoritatii portuare sustine ca exista deja companii care testeaza prototipuri pentru noi produse si procese.

Proiectul isi propune sa transforme o zona poluata intr-un loc pentru dezvoltarea metodelor de educatie si lucru traditionale sau moderne pentru a stimula creativitatea si inovarea. Proiectul va avea un efect multiplicator, contribuind la refacerea legaturilor de infrastructura intre satul Heijplaat si centrul orasului Rotterdam. Structura campusului este similara cu cea a unui centru expozitional, oferind tinerilor antreprenori spatiul necesar pentru a-si initia si consolida activitatile.

Proiectul are la baza parteneriatul dintre Autoritatea Portuara din Rotterdam, Colegiul Albeda – un centru pentru educatie vocationala si Universitatea din Rotterdam, principala institutie de invatamant superior. Dupa renovarea si transformarea vechiului doc in centru educational pentru Colegiul Albeda si Universitatea din Rotterdam, Autoritatea Portuara a alocat 12 000 mp de spatiu pentru companii, creand peste 30 de birouri individuale.

Sustenabilitatea este o componenta-cheie a proiectului, infiintarea campusului fiind strans legata de activitatile desfasurate in cadrul Initiativei Climatice Rotterdam. Oricand este posibil, institutiile de invatamant si companiile sunt incurajate sa foloseasca si dezvolte energie solara, eoliana si hidroelectrica. Companiile sunt stimulate sa dezvolte prototipuri de case construite pe apa, vehicule hibride si pe baza de hidrogen.

Cost total: 7 760 000 euro
Contributia UE: 1 970 300 euro


Contact:
          Gabrielle Muris
          Director de proiect
          Heijplaatstraat 23
          3089 JB Rotterdam
          E-mail: g.muris@rdmcampus.nl
          Web: www.rdmcampus.nl/


PARTENERI: