Construind pentru viitor

Austria

Expertii austrieci in constructii coopereaza pentru a se asigura ca atat cladirile vechi, cat si cele noi sunt prietenoase cu mediul. Clusterul pentru Constructii “Verzi” din nordul Austriei are ca si scop “inovarea prin cooperare”, bazandu-se pe tehnici si concepte noi, precum constructiile sustenabile si energia regenerabila.

Proiectul este derulat de agentia regionala de afaceri Ecoplus, in perioada 2007-2013 si este administrat de o echipa formata din cinci experti: arhitecti, experti in managementul surselor de energie si profesionisti din domeniul constructiilor si designului interior. Scopul clusterului este sa stabileasca si consolideze o retea de know-how cu privire la constructiile sustenabile, prin colaborarea cu universitati, institutii de cercetare si institutii de invatamant tehnic. Clusterul include firme inovatoare de constructii si producatori de materiale de constructie si lianti.

Principalele obiective sunt renovarea cladirilor vechi si construirea unor cladiri noi, care sa corespunda standardelor de confort, sanatate si eficienta energetica. Pentru realizarea acestor obiective, echipa de management a clusterului ofera urmatoarele servicii:

  • stimularea cooperarii intre parteneri (initierea, sprijinirea si administrarea proiectelor de cooperare pentru cercetare-dezvoltare);
  • diseminarea informatiilor cu privire la cluster prin intermediul site-ului, rapoartelor si comunicatelor de presa, prezentarilor, conferintelor si seminariilor, participarea la targuri nationale si internationale;
  • implicarea in retele internationale.

Pana in prezent, au fost initiate peste 200 de proiecte, implicand participarea a 200 de parteneri, avand ca si obiect instruirea, diseminarea informatiilor, relatiile publice, calificarea si internationalizarea fortei de munca.

Calificarea si intruirea sunt extrem de importante pentru imbunatatirea reputatiei industriei de constructii, mai ales avand in vedere noile tehnici si materiale disponibile. Serviciile de instruire si calificare sunt adresate personalului intreprinderilor mici si mijlocii, arhitectilor, inginerilor mecanici, profesionistilor din domeniul instalatiilor sanitare si de incalzire. Pana in 2011, aproximativ 200 de antreprenori au fost instruiti in renovarea cladirilor vechi in conformitate cu standarde recunoscute.

Managementul clusterului joaca un rol important si in influentarea cadrului politic si administrativ cu privire la problemele industriei de constructii: respectarea standardelor, stimulentele financiare, constientizarea necesitatii de crestere a eficientei energetice a cladirilor. De altfel, activitatea clusterului a fost cruciala in transformarea unui segment de nisa intr-o piata de importanta semnificativa: pana la 50% din noile cladiri construite in prezent au o eficienta energetica ridicata, indiferent daca se folosesc materiale traditionale sau moderne.

Cost total: 3 430 000 euro
Contributia UE: 937 400 euro (FEDR)


Contact
        Irma Priedl
        Administratia Regionala a Austriei Inferioare
        Departamentul de Economie, Turism si Tehnologie
        Tel.: +43 2742 9005-16123
        E-Mail: Irma.priedl@noel.gv.at
        Web: http://www.ecoplus.at/en/ecoplus/cluster/green-building


PARTENERI: